matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekształcenie wyrażenia do prostszej postaci.
AsiaS:
[x+(x
2
−1)
1/2
]
−1
+[x−(x
2
−1)
1/2
]
−1
Ja zaczęłam tak:
1
1
+
x+(x
2
−1)
1/2
x−(x
2
−1)
1/2
1
1
+
x+
√
x
2
−1
x−
√
x
2
−1
Nie wiem czy jest to poprawny początek oraz jak to dalej poprowadzić, a także czy można
√
x
2
−1
zamienić jako, że to jest x−1
26 sie 13:48
the foxi:
√
x
2
−1
≠
x−1
skąd w ogóle ten pomysł?
1
1
x−
√
x
2
−1
+x+
√
x
2
−1
+
=
=
x+
√
x
2
−1
x−
√
x
2
−1
(x+
√
x
2
−1
)(x−
√
x
2
−1
)
2x
=
=2x
x
2
−x
2
+1
26 sie 13:53
the foxi:
w skrócie: wspólny mianownik i wzór (a+b)(a−b)=a
2
−b
2
26 sie 13:55
AsiaS:
Dziękuję bardzo!
26 sie 13:56
the foxi:
26 sie 13:56
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick