Wielomian
witampanstwa_: Trzeba rozłożyć na czynniki jak najniższego stopnia wielomian x3 − 7x − 6. Wiem, że rozwiązać
należy to tak: "x3 − 7x − 6 = x3 − x − 6x − 6 = x(x2 − 1) − 6(x + 1) = x(x − 1)(x + 1) −
6(x + 1) = (x + 1)(x(x − 1) − 6) = (x + 1)(x2 − x − 6) = (x + 1)(x − 3)(x + 2)". Skąd jednak
wiadomo, że w pierwszym kroku wyraz "−7x" należy rozłożyć właśnie na "−x −6x"?
28 gru 12:07
ICSP: Doświadczenie.
28 gru 12:12
28 gru 12:17
Mila:
w(x)=x3 − 7x − 6
szukamy pierwiastków wśród dzielników liczby (−6)
w(1)=1−7−6≠0
w(−1)=−1+7−6=0 liczba x=−1 jest pierwiastkiem tego wielomianu⇔w(x) dzieli się przez (x+1)
Możesz dalej sprawdzać, albo tak dokończyć:
Schemat Hornera:
1 0 −7 −6 x=−1
1 −1 −6 0
w(x)=(x+1)*(x2−x−6) dalej już potrafisz?
28 gru 17:47
witampanstwa_: Tak, dziękuję za wytłumaczenie
28 gru 18:14
Mila:
28 gru 18:17