kąt rozwarcia stożka
gwiazda: Jaki powinien być kąt rozwarcia stożka o danej tworzącej m, aby jego objętość była największa?
23 gru 16:01
Maciess: Do czego sam doszedłes?
23 gru 16:32
Pytający:

//
1003
h(α)=m*cos(α)
r(α)=m*sin(α)
| | πm3 | | πm3 | |
V'(α)= |
| (2sin(α)cos2(α)−sin3(α))= |
| sin(α)(2cos2(α)−sin2(α))= |
| | 3 | | 3 | |
| | πm3 | |
= |
| sin(α)(2−3sin2(α)) |
| | 3 | |
Znaczy V(α) osiąga maksimum dla α=arcsin(
√2/3), a szukany kąt rozwarcia to
2α=2arcsin(
√2/3)≈109,5°.
23 gru 16:34
jc:
| | h2 + r2/2 + r2/2 | |
m2 = h2+r2 = 3 |
| ≥ 3 3√h2r4/4 |
| | 3 | |
| | 2π | |
Równość mamy o ile r2=2h2. Wtedy V= |
| m3. |
| | 9 | |
23 gru 21:14