Granica
Adrian: Jaki jest sposób na policzenie takiej granicy bez wykorzystywanie liczby elnx=x
limes[n→∞, (n2−n+1)cos(1n)]
i co zrobić z granicą limes[n→∞, (5n−4n−3n)(1n)]
20 gru 14:15
20 gru 14:18
Adrian: jak ograniczyć w takim razie z dołu ten ciąg ? z "+" jest łatwo a tutaj z góry przez
5n1n
20 gru 14:19
Adrian: Odnośnik wskazuje na błąd 404
20 gru 14:21
20 gru 14:24
wredulus_pospolitus:
z dołu:
| | 4 | | 3 | |
5n − 4n − 3n = 5n − ( |
| )n5n − ( |
| )n5n > (dla n>6) |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
> 5n − |
| 5n − |
| 5n = |
| 5n |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
20 gru 14:40