Granica ciągu z cos
Lolek: Jak policzyć granicę ciągu podniesioną do potęgi cos x, na przykład:
lim (3n2 + 2n + 1)cos 1n
n−>∞
20 gru 12:55
Jerzy:
A ile wynosi granica: limn→∞cos(1/n) ?
20 gru 12:59
Lolek: obliczyłem tym samym sposobem, jednak doktor prowadzący zajęcia wskazał, że to jest błędny
sposób obliczania granicy w tym przypadku
ja to zrobiłem tak, że skoro lim n→∞ 1/n = 0, to limn→∞cos(1/n) = 1, cos 0 = 1.
20 gru 13:05
wredulus_pospolitus:
lim (3n2 + 2n + 1)cos(1/n) = lim eln((3n2 + 2n + 1)cos(1/n)) =
= lim ecos(1/n)* ln(3n2+2n+1) = elim (cos(1/n)* ln(3n2+2n+1))
więc policz ile wynosi:
lim ( cos(1/n)* ln(3n2+2n+1) )
20 gru 13:39
wredulus_pospolitus:
jest to STANDARDOWE przekształcenie przy granicach typu: lim (f(x))g(x)
20 gru 13:40
Jerzy:
Czy symbol : ∞1 jest symbolem nieoznaczonym ?
20 gru 13:47
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... nie jest

Ale szczerze mówiąc, to nie przyglądałem się samej granicy (mea culpa

)
20 gru 13:47
Lolek : Hmm, a gdybym miał do potęgi (sin2x)/x?
20 gru 15:11
20 gru 15:14
wredulus_pospolitus:
sin(2x) = 2sinxcosx
| | sinx | |
i korzystasz z limx−>0 |
| = 1 |
| | x | |
20 gru 15:14
Jerzy:
Jemu chyba jednak chodzi o granicę dla x → ∞
20 gru 15:15
Lolek : Tak, to ma być granica ciągu, nie funkcji. Dlatego dziwił mnie taki przykład na kolokwium.
Sposób na oddzielne policzenie granicy funkcji trygonometrycznej i skorzystanie z twierdzenia
o arytmetyce granic nie uznał mój profesor. A na tym kolokwium w teorii nie mogło być funkcji
i korzystania z twierdzeń do nich potrzebnych.
20 gru 15:20
wredulus_pospolitus:
to wtedy robisz z tw o 3 ciągach
20 gru 15:22
Lolek : Hmm np. Coś takiego lim n−> oo (2x +1)cos x =
(2x +1)−1≤(2x +1)cos x≤(2x+1)1
Chyba robię coś źle
20 gru 15:29
wredulus_pospolitus:
powyższa granica nie istnieje
20 gru 15:39
Lolek : Hmm a mógłbym jakiś przyklad z garnica tym sposobem?
20 gru 15:40
Jerzy:
−1 ≤ sin2x ≤ 1
| | sin2x | |
Skrajne granice dążą do 0 , czyli: limx→∞ |
| = 0 |
| | x | |
20 gru 15:42
Lolek : To znaczy z funkcją trygonometryczna w potędze
20 gru 15:45
Jerzy:
Przecież w liczniku jest funkcja trygonometryczna. Chyba sam nie wiesz, czego chcesz.
20 gru 15:47