Gramica
Pranksta: | | 2ctgx | |
lim x−>0+ |
| Ile to bedzie |
| | ctgx | |
20 gru 14:07
wredulus_pospolitus:
Ty się serio pytasz?
a ile to będzie
20 gru 14:14
Jerzy:
2
20 gru 14:14
Jerzy:
@wredulus .... zastosuj regułę H
20 gru 14:15
wredulus_pospolitus:
przy takich zadaniach zastanawiam się czy to autor chciał po trollować sobie trochę, czy raczej
prowadzący zajęcia jest takim trollem
20 gru 14:16
Jerzy:
Ja myślę,że źle podał treść zadania.
20 gru 14:17
Pranksta: Wolfram mi mówi że to wychodzi 1 dlatego ten dylemat
20 gru 14:18
Pranksta: | | lnsin2x | |
Bo na początku mam funkcję x−>0+ |
| i z reguły H wychodzi mi 2ctg/ctg  |
| | lnsinx | |
20 gru 14:19
wredulus_pospolitus:
to pokaż nam link z wolframa jak wpisałeś granicę ... aż jestem ciekaw
20 gru 14:20
Jerzy:
To kup nowego Wolframa, bo ten się popsuł.
20 gru 14:20
20 gru 14:20
wredulus_pospolitus:
to policz nam tutaj pochodne
20 gru 14:23
wredulus_pospolitus:
(ln(sin(2x)))' = ...

ile
20 gru 14:23
20 gru 14:25
Pranksta: | | 2cos2x | |
Czyli |
| czyli 2ctg 2x |
| | sin2x | |
20 gru 14:25
Jerzy:
To teraz popatrz co napisałeś w liczniku 14:07
20 gru 14:31
wredulus_pospolitus:
a napisałeś coś innego na początku

druga sprawa ... ja bym to robił tak:
| | ln(sin(2x)) | | ln(2sinxcosx) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | ln (sinx) | | ln(sinx) | |
| | ln(sinx) | | ln2 + ln(cosx) | |
= lim ( |
| + |
| = |
| | ln(sinx) | | ln(sinx) | |
| | ln2 + ln(cosx) | | ln2 + 0 | |
= 1 + lim |
| = [1 + |
| ] = 1 |
| | ln(sinx) | | −∞ | |
20 gru 14:31
Jerzy:
Możę ja niedowidzę, ale tam jest: 2ctgx , a nie 2ctg(2x) , a to różnica !
20 gru 14:31
Pranksta: @Jerzy
| | 2ctg(2x) | |
Faktycznie mój błąd przepraszam czyli jak dalej poćiagnąć to z |
| |
| | ctg2x | |
20 gru 14:34
20 gru 14:34
Jerzy:
Albo reguła H , albo tak jak wredulus
20 gru 14:35
wredulus_pospolitus:
| | π | |
a dlaczego chcesz podstawiać x = |
| skoro liczysz dla x−> 0 +  |
| | 2 | |
20 gru 14:35
20 gru 14:36
Pranksta: nie wiedziałem że tak nie można

Dzięki pobawię się de l'hospitalem
20 gru 14:36
Jerzy:
Kuźwa ... znowu źle zapisałeś.Przecież w mianowniku masz mieć ctgx , a nie ctg(2x) !
20 gru 14:36
Jerzy:
Staraj się unikać niechlujstwa, bo to prowadzi cię do błednych wyników.
20 gru 14:37