matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
Jabur:
∫ xlnx / (1+x
2
)
2
dx
18 gru 22:37
Mariusz:
https://matematykaszkolna.pl/forum/382924.html
18 gru 22:40
jc:
1
2x
(
)' = −
1+x
2
(1+x
2
)
2
−1
1
−1
1
1
całka =
∫ (
)' ln x dx =
ln x +
∫
2
1+x
2
2
1+x
2
2
dx
x(1+x
2
)
dx
xdx
1
dx
2
1
∫
=∫
=
∫
=
(ln x
2
−ln (1+x
2
))
x(1+x
2
)
x
2
(1+x
2
)
2
x
2
(1+x
2
)
2
18 gru 22:44
Mariusz:
1
Ja dla całki ∫
dx
x(1+x
2
)
rozpisałem licznik jako 1=(1+x
2
)−x
2
i wtedy funkcja podcałkowa się ładnie poskraca
18 gru 23:01