wyrażenia wymierne zadania pomocy
Kristof: Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak liczyć takie zadanka?
zad.1) Podaj dziedzinę wyrażen
| | 4x | | 2x + 4 | | x + 1 | |
a) |
| b) |
| c) |
| |
| | 2x + 6 | | 9 + x2 | | x(x−2) | |
zad.2)Wykonaj działania
| | x + 6 | | −2 | |
e) |
| + |
| |
| | x2 − 9 | | x + 3 | |
zad.3) wykonaj równania
Proszę o pomoc jak to rozwiązywać?
18 gru 18:50
Kristof: prosze pomożcie
18 gru 19:03
Kristof: bump
18 gru 19:13
18 gru 19:29
Kristof: jest napisane rozwiaż rownania w zadaniu 3
18 gru 19:32
6latek: Teraz inaczej
dawaj ta dziedzine
18 gru 19:35
Kristof: 2x + 6 ≠ 0 /:2
x ≠ −3
?
18 gru 19:40
6latek: Dobrze
teraz b)
18 gru 19:45
6latek: Nie tak
Df= R\{−3}
czyli wszystkie liczby rzeczywiste oprocz (−3)
18 gru 19:46
Kristof: no b)
9+x2 ≠ 0
x2 ≠ − 9
x = −9 ∪ x = 9
a c) to trzeba wymnozyc x z nawiasem ta?
18 gru 20:03
Kristof: tak wiem o co chodzi tylko juz nie pisalem
18 gru 20:03
6latek: do b)

przeciez −9
2= −81 a nie 81
18 gru 20:06
6latek: Inaczej . czy istnieje kwadrat z liczby ujemnej ?
18 gru 20:08
18 gru 20:13
6latek: Tam masz (−) tutaj jest (+)
Zobacz ze ten mianownik tutaj nigdy nie bedzie rownal sie 0
bo np wezmy (−1) to (−1)2+9= 10 , np x=5 to 52+9= 34
wiec jakakolwiek liczbe nie podsatwisz to mianownik bedzie dodatni
Wiec dziedzina to wszystkie liczby rzeczywiste
Df=R
teraz c)
x(x−2)≠0 to nie wymnazamy tylko korzystamy z tego ze a*b=0 gdy a=0 lub b=0
tutaj bedzie inny spojnik zamiast (lub ) to bedzie (i)
wiec tak
x(x−2) ≠0 to x≠0 i x−2≠0 dokoncz dziedzine
18 gru 20:19
Janek191:
3 a)
U{2 x}[x − 1} = 3 x ≠ 1
2 x = 3*( x − 1)
2 x = 3 x − 3
− x = − 3
x = 3
=====
c)
− 2 = x
x = − 2
======
18 gru 20:42
6latek: Witaj
18 gru 20:43
Janek191:
Cześć
18 gru 20:44