Równania
Sebastian Porowski: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
cos2x=2−3sinx
15 gru 09:11
Bleee:
Zauważ ze
cos(2x) = 1 − 2 sin2x
Pozniej podstawienie i liczysz
15 gru 09:19
Sebastian Porowski: Panie Ble cos(2x) = 1 − 2 sin2x z czego to wynika?
15 gru 09:29
15 gru 09:46
6latek: cos2x+sin2x=1
cos2x= 1−sin2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos(2x)= cos2x−sin2x
cos(2x)= 1−sin2x−sin2x= 1−2sin2x
lub
sin2x= 1−cos2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos(2x)= cos2x−(1−cos2x)= cos2x−1+cos2x= 2cos2x−1
15 gru 12:48