matematykaszkolna.pl
Monotoniczność funkcji arko0: Zastanawiam się nad pewnym zadaniem(ale w sumie odnosi się to do wielu przykładów z monotoniczności funkcji) Polecenie: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji:
  x+2  
f(x)=

dla x<0, (x−1)x+3 dla x>=0
  x−2  
Po obliczeniu pochodnych wyszło mi, że jest ona dodatnia dla x>−5/3, po wzięciu pod uwagę przedziałów, na jakich określona jest funkcja, napisałem, że przedziałem dla którego funkcja jest rosnąca jest x należący do przedziału <0,oo), natomiast w odpowiedziach pisze, że jest to x należący do przedziału (0,oo). Z czego to wynika? Przecież 0 należy do dziedziny, a dla niego pochodna jest dodatnia, więc dlaczego nie uwzględnia się tego w odpowiedzi?
14 gru 13:43
wredulus_pospolitus: widzisz ... za 'moich czasów' uczono, że monotoniczność zapisuje się zawsze w otwartych przedziałach i tak, np. f(x) = x2 jest rosnąca w (0 ; +) i malejąca w (− ; 0) więc w samym punkcie zero nie mamy ani rosnącej ani malejącej obecnie (z tego co widzę) często dorzuca się krańce przedziałów jakiś czas temu była nawet o tym dyskusja tutaj na forum
14 gru 13:49
14 gru 13:49
arko0: Dziękuję za odpowiedź! emotka
14 gru 13:58