Oblicz sumę ciągu geometrycznego
Maksik: Oblicz sumę S2 ciągu geometrycznego :
a)a1=1,q=2
b)a3=2, q=0,5
14 gru 11:19
Janek191:
a) a1 = 1
q = 2 ⇒ a2 = a1*q = 1*2 = 2
S2 = a1 + a2 =
14 gru 11:20
Jerzy:
Kolego Maksik. Przecież to jest zadanie typu: "podstaw do wzoru i oblicz".
Spróbuj cos sam.
W podpunkcie b) musisz policzyć a1, więc wykorzystasz wzór ogólny ciagu
geometrycznego i masz: a3 = a1*q2
14 gru 11:22
Janek191:
b) a3 = 2
q = 0,5
Skorzystaj z wzoru an = a1*qn−1
14 gru 11:23
Maksik: Powinno być S5 a nie S2
14 gru 12:00
Blee:
no to licz S
5 ZE WZORU
14 gru 12:02
Jerzy:
Maksik czeka tylko na gotowce, sam nic.
14 gru 12:03
Blee:
Cytat z innego tematu (trygonometria − 'poziom hard' ):
"Maksik: Drogi Blee na jutro dostałam 16 zadań z matematyki do zrobienia i oddania do oceny a
korzystam
z przerwy w pracy wiec nie bardzo z czasem. Jeśli nie możesz rozwiązać to nie graj mi na
ambicji. Brak skupienia mogę tylko usprawiedliwić niewyleczoną chorobą , a pracować muszę.
Najwyżej nie zaliczę matmy.
Pozdrawiam."
14 gru 12:05
Maksik: Nie znasz mojej sytuacji to przestań mnie atakować.
14 gru 12:12
Maksik: Ale wiecie Tylko utwierdziliście mnie w tym , abym nadal twierdziła że naród jest mega
wścibski, najlepiej kopać leżącego nie znając jego problemów . Brawo Polacy. Dobro powraca i
mam nadzieję że do Was kochani też kiedyś ''powróci''
14 gru 12:15
14 gru 12:16
Jerzy:
Nie pieprz wyświechtane slogany, tylko weź się do roboty. My ci chcemy pomóc,
ale wykaż odrobinę dobrej woli ze swojej strony,
14 gru 12:17
Satan: A co mają Twoje problemy do rozwiązywania zadań? Nie rozumiem tego, a nawet śmiem twierdzić, że
nikt nie rozumie. Sama piszesz o jakiejś chorobie, pracy czy czymś jeszcze, bo ktoś wymaga
tutaj wkładu własnego. Te zadania to nic innego jak "podstaw do wzoru i oblicz". Chcesz wziąć
tutejszą społeczność na litość? Wystarczy na chwilę usiąść, zrozumieć i zrobić.
14 gru 13:19