POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Hania =): W rosnacym ciagu geometrycznym (an) wyraz trzeci jest rowny 12 a wyraz piaty 192. Wyznacz
pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu. Podaj wzor ogolny ciagu.
15 lut 21:45
fruu: a3=12
a5=192
a3=a1*q2
a5=a1*q4
a42=a3*a5
a42=12*192
a42=2304
a4=48 lub a4=−48 odpada bo to ma byc ciag rosnacy
12;48;192
192/48=4
q=4
15 lut 21:52
Eta:
ile tych samych postów
Hania napisałaś , zobacz rozwiązanie w poprzednim takim
samym poście
15 lut 21:54
Hania =): czemu a4 kwadrat
15 lut 21:55
fruu: a3=a1*q2
12=a1*42
12=a1*16
a1=12/16
a1=3/4
ogolny: an=a1*q do potegi n−1
an=3/4 * 4 do potegi n−1
15 lut 21:55
15 lut 21:56