zadanie
ulu: mam takie zadanie i nie wiem jak to ugryźć...
logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13[log4(x2−5)] ≥ 0
12 gru 19:55
ulu: coś się popsuło...
log13[log4(x2−5)] ≥ 0
12 gru 19:56
Eta:
Założenia : x2−5>0 i log4(x2−5)>0
(x−√5)(x+√5)>0 i x2−5>40=1
(x−p6)(x+√6)>0
x∊(−∞, −√6)U (√6,∞) −− dziedzina
================
log13[log4(x2−5)]≥0
log4(x2−5)≤ (1/3)0=1 −−− (zmiana zwrotu nierówności bo funkcja log1/3 −− malejąca
log4(x2−5)≤1
x2−5≤ 41 ⇒ x2−9≤0
x∊<−3,3> i x∊(−∞, −√6)U(√6,∞) i wybierz część wspólną
Odp: x∊<−3,√6)U(√6,3>
===================
12 gru 20:28
ulu: hm, a po czym poznać, że w tym przypadku funkcja jest malejąca?
12 gru 20:38
12 gru 20:45
ulu: dzięki
12 gru 20:49
Eta:
Teorię trzeba znać ..
12 gru 21:01