...
Hania =): W rosnacym ciagu geometrycznym (an) wyraz trzeci jest rowny 12 a wyraz piaty 192. Wyznacz
pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu. Podaj wzor ogolny ciagu.
15 lut 20:20
Eta:
w poprzednich takich samych postach już kilka razy masz rozwiązane

!
16 lut 01:20
Julek:
a
3 = 12
a
5 = 192
a
1q
4 = 192
12q
2 = 192
q
2 = 16
q=4 lub q= −4
wiemy, że to ciąg rosnący, więc q=4
| | 3 | | 3* 4n | |
an = |
| * 4n−1 = |
| |
| | 4 | | 16 | |
16 lut 01:22
16 lut 01:25
Julek:
świetnie

Jak ja

powtarzające się posty...
16 lut 02:44
Eta:

16 lut 02:46