Zapisz liczbę w postaci potęgi o podstawie 3.
Beata: a) 6√7 ÷ 2√7
b) (√3)π • (√3)π
10 gru 18:25
Beata: Jeszcze te:
c) 34 • 31−√2
d) 33 ÷ 32−√2
e) (3√7−√3)√7+√3
f) (3√3)1−√3
10 gru 18:39
piotr: a) 3√7
b 3π
c) 35−√2
d)31+√2
e) 34
f) 3√3−3
10 gru 18:53
Beata: To to ja sama wiem z odpowiedzi na końcu podręcznika 😃
10 gru 19:05
10 gru 19:13
Beata: Z wzorami raczej sobie radzę, ale w obliczeniach mi się coś myli chyba. Tzn. a), b), c) już
rozgryzłam, ale reszta mi nie wychodzi
10 gru 19:25
Beata: Np. w d) wychodzi mi 31−√2. Skąd wziął się ten minus przed pierwiastkiem?
10 gru 19:28
6latek: d)= 3
3−(2−√2= 3
3−2+√2= 3
1+√2
e) wzor
(a
m)
n= a
m*n
napisz co wyszlo
10 gru 19:30
Beata: tzn. skąd wziął się plus przed √2 w prawidłowym rozwiązaniu, przepraszam
10 gru 19:30
6latek: 
(−) i (−) daje (+)
10 gru 19:32
6latek: To jeszce napisz jak rozwiazals a)
10 gru 19:37
piotr: zastosowałem wzory:
a
b*a
c = a
b+c w c)
a
bc = a
b*c w e) i f)
a
b * c
b = (a*c)
b w b)
10 gru 19:38
Beata: Aaa, w d) nie napisałam nawiasu, teraz wszystko jasne

. A e) również rzeczywiście jest łatwe,
tak samo f)

Dziękuję bardzo za poświęcony mi czas
10 gru 19:39
Beata: tak rozwiązałam a) 6√7 ÷ 2√7 = (62)√7 = 3√7
10 gru 19:46
6latek: Tak nie mozesz gdyz nie masz dwoch jednakowych podstaw
Zobacz ze 6√7 mozemy zapisac jako 3√7*2√7
teraz postarj sie to skrocic zgpodnie ze wzorami
10 gru 19:52
Beata: 2√7 ÷ 2√7 to 1, więc zostanie samo 3√7
10 gru 20:08