Jak obliczyć to za pomocą wzorów viete'a:
mamon: Jak obliczyć to za pomocą wzorów viete'a:
2x22−3x1x2+2x22
z równania x2+3x−2=0
9 gru 19:20
mamon: up
9 gru 19:32
ICSP: nie da się.
Twój wielomian nie jest symetryczny.
9 gru 19:32
mamon: to inaczej. Treść zadania to:
Równanie x
2+3x−2=0 ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste, x
1,x
2. Oblicz wartość wyrażenia
| x21x2+x1+x22 | |
| |
| 2x22−3x1x2+2x22 | |
9 gru 19:36
mamon: z licznikiem sobie poradziłem, jednak z mianownikiem mam problem
9 gru 19:37
ICSP: Policz pierwiastki i podstaw.
Będą dwa przypadki.
9 gru 19:40
mamon: jak?
9 gru 19:43
9 gru 19:44
mamon: pierwiastki tego równania będą z pierwiastkiem, a w tym podobno nalezy użyć wzorów viete'a
9 gru 19:46
Mila:
Dobrze zapisałeś to wyrażenie?
Sprawdź.
9 gru 19:49
mamon: racja, pomyliłem się,
prawidłowy to
| x21x2+x1x22 | |
| |
| 2x21−3x1x2+2x22 | |
9 gru 19:51
Mila:
x1+x2=−3
x1*x2=−2
1)x1*x2*(x1+x2)=−2*(−3)=6
2) 2*(x12+x22)−3x1*x2=2*[(x1+x2)2−2x1*x2]−3*(−2)=
=2*[(−3)2−2*(−2)]+6=2*(13)+6=32
9 gru 20:16