punkt przeciecia stycznych
tomek3: Sieczna x−y+1=0 przecina okrąg x2+y2−6x−2y+1=0 w punktach A i B. Przez punkty A i B
poprowadzono styczne do okręgu, które się przecinają w punkcie C. Napisz równanie okręgu
opisanego na trójkącie ABC.
mam problem ze znalezieniem wspolrzednych punktu c, czyli przeciecia stycznych, reszta mi idzie
sprawnie
wiem, ze bylo juz to zadanko tutaj opisywane, ale nie rozumiem odpowiedzi
8 gru 20:38
Mila:
Gdzie masz to napisane na forum, może wyjaśnię, albo dam nowe rozwiązanie.
8 gru 20:54
8 gru 20:59
Mila:
Dobrze, piszę nowe rozwiązanie.
8 gru 21:04
Mila:

Sieczna x−y+1=0⇔y=x+1
1) x
2+y
2−6x−2y+1=0⇔(x−3)
2−9+(y−1)
2−1+1=0
(x−3)
2+(y−1)
2=3
2, S=(3,1), r=3
Rysuję okrąg w układzie współrzędnych i sieczną.
2) Punkty przecięcia:
(x−3)
2+(x+1−1)
2=9
x
2−6x+9+x
2=9
2x
2−6x=0⇔x
2−3x=0
x*(x−3)=0
x=0 to y=0+1 Mamy A=(0, 1) (co widać na rysunku )
lub x=3 to y=4 mamy punkt B=(3,4)
3)
Styczna jest jest prostopadła do promienia w punkcie styczności i odległa o dł. promienia
od środka okręgu.
Są dwie proste przechodzące przez A(0,1) i B(3,4) spełniające ten warunek:
x=0 ( Oś OY ) i prosta y=4
4)
Punkt przecięcia C=(0,4)
ΔACB− Δprostokątny równoramienny, |AC|=BC|=3
|AB|=3
√2
5) środek okręgu opisanego na Δprostokątnym leży w środku przeciwprostokątnej.
| | 0+3 | | 1+4 | | 3 | | 5 | |
S'=( |
| , |
| )=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Równanie okręgu:
| | 3 | | 5 | | 3√2 | |
(x− |
| )2+(y− |
| )2=( |
| )2⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 5 | | 18 | |
(x− |
| )2+(y− |
| )2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
==========================
Jeśli dalej nie rozumiesz, to pisz.
8 gru 21:32
tomek3: czyli kluczowe jest tutaj zrobienie rysunku tak naprawde
dzieki, wszystko zrozumiale
8 gru 21:45
Mila:

Możesz rachunkowo wyznaczyć styczne postaci s: Ax+By+C=0
Korzystasz z wzoru na odległość S od stycznej.
8 gru 22:01
Tojatpy: Moglabys rozwinac?
8 gru 22:28
Mila:
S=(3,1)
B=(3,4)
Odległość punktu S od stycznej równa się 3
s: Ax+By+C=0 i B∊s
A*3+B*4+C=0 C=−3A−4B
s: Ax+By−3A−4B=0
| | |A*3+B*1−3A−4B| | |
d(S(3,1), s)=3= |
| ⇔ |
| | √A2+B2 | |
|3A+B−3A−4B|=3
√A2+B2
|3B|=3
√A2+B2 /
2
9B
2=9(A
2+B
2)
A=0
s: Ax+By−3A−4B=0⇔
s: By−4B=0 /:B
s: y=4
8 gru 22:41
Eta:
Jeżeli dany jest okrąg o: (x−a)2+(y−b)2=r2
i punkt P(xP,yP)∊ do okręgu
to styczna w punkcie P ma równanie:
(xP−a)(x−a)+(yp−a)(y−a)=r2
warto to wiedzieć ! ( upraszcza rachunki )
w tym przykładzie
A(0,1)∊ o : (x−3)2+(y−1)2=9
styczna w punkcie A ma równanie:
(0−3)(x−3)+(1−1)(y−1)=9
3x+9 =9
x=0 (oś Oy−− równanie stycznej stycznej
==============
8 gru 22:53
Eta:
styczna w punkcie B(3,4) ma równanie
(3−3)(x−3)+(4−1)(y−1)=9
3y−3=9
y=4 −− równanie stycznej
========
8 gru 22:55
Mila:
Styczne prawidłowe i prosto obliczone, ale wzór trzeba poprawić. (?)
8 gru 23:03
Eta:

o: (x+3)
2+(y−2)
2=8 i P(−1,4) ∊o bo (−1+3)
2+(4−2)
2= 4+4=8
to styczna w punkcie P ma równanie
(−1+3)(x+3)+(4−2)(y−2)=8
2x+6 +2y−4=8
y=−x+3 −−−równanie stycznej ( co zgadza się na rysunku wyżej
==========
i nie tracimy cennego czasu na maturze
8 gru 23:08
Eta:
Mila gdzie wzór "poprawić" ?
8 gru 23:10
Mila:
Ten niebieski .. (yp−b)*(y−b)....chyba tak liczysz.
8 gru 23:14
Eta:
Aaaa no tak

z rozpędu nie wpisałam "b"
(xP−a)(x−a)+(yP−b)(y−b)=r2
Dzięki za poprawkę
8 gru 23:17
Mila:
Wyciągasz te wzory jak czarodziej z kapelusza

Ten mi się podoba.
8 gru 23:18
Eta:
W linku wyżej ( 9 lat temu .. Eta =Aza pisała
8 gru 23:20