jak obliczyć C-punkt przecięcia stycznych?
jaaaa: Sieczna x−y+1=0 przecina okrąg x2+y2−6x−2y+1=0 w punktach A i B. Przez punkty A i B
poprowadzono styczne do okręgu, które się przecinają w punkcie C. Napisz równanie okręgu
opisanego na trójkącie ABC.
9 lis 21:17
Aza:
Pomagam
9 lis 23:41
Aza:

Rozwiązując układ równań prostej i okręgu wyznaczymy współrzędne punktów A i B
y= x+1 −−− równanie siecznej
x
2 +y
2 −6x −2y +1=0
x
2 +( x+1)
2 −6x −2(x+1)+1=0 => 2x
2 −6x =0 => x (x −3)=0
to x = 0 v x = 3
więc y= 1 v y = 4 A( 0,1) B(3, 4)
Przekształcamy równanie okręgu : ( x −3)
2 +(y −1)
2= 9 S( 3,1) r = 3
teraz łatwo napisać równania stycznych
styczna AC: (x−3)*(x
A −3) + (y−1)(y
A − 1)=9
stycznaBC: ( x −3)(x
B −3) + ( y−1)(y
B −1)=9
podstawiając współrzędne punktów A i B
otrzymamy:
AC: (x −3)(0−3) + ( y−1)(1−1)=9 => x −3 = −3 => x = 0
AC : x = 0 −−−− to równanie przedstawia oś OY
BC: ( x −3)(3−3) +( y−1)(4−1)=9 => y−1 = 3 => y = 4
BC: y = 4 −−− prosta równoległa do osi OX
zatem punkt przecięcia stycznych to ;
C( 0, 4)
zatem trójkąt ABC jest prostokątny , bo kąt C = 90
o
i równoramienny bo IACI =IBCI=3
to:
równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC można napisać:
S
1(
32,
52)
r tego okręgu =
12IABI =
12√32 +32=
12√18=
32√2
to r
2 =
92
zatem równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC:
( x −
32)
2 + ( y −
52)
2=
92
Mam nadzieję ,że się nie pomyliłam , na załączonym rysunku
widać ,że tak jest

dodatkowo czworokąt ACBS jest kwadratem oboku długości 3
Dobrej nocy Wszystkim
10 lis 00:25
Aza:
Witaj
Godzio
10 lis 00:26
Godzio: Siemka
10 lis 00:27
Godzio: wiesz co chyba już rozumiem te nierówności
10 lis 00:28
Aza:
I superrr , bardzo sie cieszę , bo to najprostszy sposób rozwiazywania

to sprawdzimy ?
1/ x
2( 3−x)(x+2)
3 >0
i druga troszkę inna ( ale dasz radę

2/ ( x−3)
2( x
2−4)( 4−x)( x
2 −5x+6) ≤0
10 lis 00:33
Aza:
czekam na Twoje odp. i na rysunek , bo on najważniejszy
10 lis 00:39
Godzio:

1)x=0 x= 3 x=−2
x∊(−2,3)
10 lis 00:40
Godzio:

to (x
2−5x+6) rozpisalem sobie na (x−3)(x−2)
(x−3)(x−2)( x−3)
2( x−2)(x+2)( 4−x)≤0
(x−2)
2( x−3)
3(x+2)( 4−x)≤0
x=2 x=3 x=−2 x=4
x∊<−2,3>∪<4,∞)
10 lis 00:45
Godzio: i w tym pierwszym to bez 0
10 lis 00:46
Godzio: x∊(−2,0)∪(0,3)
10 lis 00:46
Godzio: i kółko nie zamalowane
10 lis 00:47
Aza:

Świetnie , bardzo się cieszę , zdolny jesteś , nie ma co

No i jak?, łatwiejszy to sposób rozwiązywania , niż poprzedni podawany przez Ciebie?
10 lis 01:12
Godzio: no raczej że tak
10 lis 01:13
Aza:
Nie "raczej" ? ...... tylko , oczywiście ,ze tak
10 lis 01:16
Godzio: no o to mi chodziło
10 lis 01:17
Aza:
A jak rozwiązywałbyś zad. "Ania@ "
10 lis 01:18
Aza:
Zapytam : a jak mnie "rozszyfrowałeś?
10 lis 01:19
Godzio: normalnie

Aza nigdy nie była na forum a taka matematyczka się z nikąd nie bierze

, a Ty
zmieniasz często nick to odrazu wiedziałem
10 lis 01:39
Adam123456: A żyje tu ktoś jeszcze i mi wytłumaczy sposób Azy na liczenie stycznej?
AC: (x −3)(0−3) + ( y−1)(1−1)=9
28 sty 17:39
romek: co do zadania z okregiem i stycznymi − wystarczy ładny rysunek i zadanie zrobione w 5 minut.
3 lis 12:39