aa
Hugo: Zadanie 7.Ile ciągów ternarnych (tj. złożonych z cyfr 0, 1 i 2) spełnia tę własność, że po
żadnej jedynce nie występuje ani 2 ani 0?
Wyprowadź odpowiednie równanie rekurencyjne z warunkami początkowymi i rozwiąż je
klucz: s
n=2
n+1 −1
jak do tego dojść

?
Saizou :
a może
ciągów bez 1 jest 2
n
ciągów gdzie 1 jest na ostatnim miejscy 2
n−1
ciągów gdzie 1 jest na drugim od końca miejscu 2
n−2
....
ciągów gdzie 1 jest na n−1 miejscu od końca 2
n−(n−1)=2
1
ciągów gdzie 1 jest na n−ty miejscu od końca 2
n−n=2
0
=================================================
| | 1−2n+1 | |
20+21+...+2n−1+2n = |
| =2n+1−1 |
| | 1−2 | |