aa
Hugo: Czy istnieją liczby p,q,r,s całkowite spełniające poniższe równania?
Jeśli tak, wskaż co najmniej dwie pary takich liczb.
a) 4191p−7161q=132
b) 5236r+6380s=55
odp:
(p
0,q
0) = (−164,−96), (p
1, q
1) = (53,31),
r,s należą do Z nie istnieją, Z − chyba całkowite

?no bo chyba nie zespolone

opieram się o zadanka z:
https://matematykaszkolna.pl/forum/381981.html
a) 4191p−7161q=132 /3
1397p −2381q = 44
NWD(p,q)
1397 2389 |1
990 1397 |1
407 990 |2
176 407 |2
55 176 |3
11 55 |5
0 11 |0
2387 − 1397 *1 = 990
1397 − 990 *1 = 407
990 − 407 *2 = 176
176 − 55*3 = 11
55−11*5 = 0
po trochu obliczeń:
5*1397 − 3*2387 = 55*3 − 11 czy to jest na razie ok ?
7 gru 19:08
Hugo: źle podstawilem

wyszlo mi:
44 = 96*2387 − 164*1397
wiec jedna para to:
96 i −164, chodziaz w odp mamy −96 i −164

czemu?
i pyttanie jak zostały wyznaczone te drugie liczby: 53 i 31, jak do tego dojsć?
7 gru 20:37
Hugo: rownanie bazowe:
1397p−2387q więc racja,
−164 i 96

pytanie co dalej z tym 53 i 31? miałby ktoś pomysł

?
7 gru 20:40
Mila:
4191p−7161q=132
4191=3*11*127
7161=3*7*11*31
132=22*3*11
4191p−7161q=132 /:33
127x−217y=4
NWD(127,217)=1, i 1|4
−217=−2*127+37
127=3*37+16
37=2*16+5
16=3*5+1
Teraz odwracaj algorytm.
7 gru 21:09
Mila:
1=16−3*5
5=37−2*16
16=127−3*37
37=−217+2*127
=========
1=16−3*5=16−3*(37−2*16)=−3*37+7*16=−3*37+7*(127−3*37)=
=−3*37+7*127−21*37=7*127−24*37=7*127−24*(−217+2*127)=
=7*127−24*(−217)−48*127=
=127*(−41)−217*(−24)
==============
127*(−41)−217*(−24)=1 /*4
127*(−164)−217*(−96)=4
x0=−164, y0=−96
Ogólne rozwiązanie:
x=−164+217k
y=−96+127k, k∊Z (Z− zbiór liczb całkowitych)
k=1
x1=−164+217=53
y1=−96+127=31
============
7 gru 21:29
Hugo: 
nobel za rozwiązanie
jutro Hugo ma kolokwium po południu, będe siedzieć do późna
7 gru 21:37
Mila:
7 gru 21:40
Hugo: pokazywałaś mi z tym x1 = ... i y1 ale zapomniałem wrrr
zad2) Rozwiąż następujący układ kongruencji
{17x−19y≡5918
{23x+28y≡5937
NWW(17,23) zeby oddjąc stronami
17*23 = 391
391x − 437y≡59414
391x + 476y≡59 629
913y ≡59215 // i modulujemy
(913−15*59)y≡59 (215−3*59)
28y ≡5938 / :2
14y ≡5919
....
7 gru 21:52
Hugo: 59
118
177
236
295
354
413
472
531
590
649
708
767
826 / 14 = 59
7 gru 22:02
Hugo: odp:
x=
5941, y =
5914
885
944
1003
1062
1121
1180
1239
1298
1357

1358 = 14*97
14y ≡
5919/*97
14*97y − 59*23 ≡
591843
y ≡
591843
y ≡
591843
y = 14

!
7 gru 22:20
Hugo: 17x+19*14 ≡
5918
17x≡
59 −248
17x ≡
59 47
119 = 7 *17
8*17 − 59*2 ≡
59 47 *8
x ≡
59 22 cos nie wyszło
7 gru 22:23
Mila:
w Z59
1)
17x−19y≡18 /*28
23x+28y≡37 /*19
476x−532y=504
437x+532y=703
============= dodajemy stronami
2)
913x=1207
1207=20*59+27≡27
913=15*59+28
28x≡27 /*2
56x≡54
−3x≡−5 \*(−1)
3x≡5
3)
Szukamy odwrotnej do 3 ( mamy otrzymać wynik: 59+1)
3*17=51, 3*18=54,3*19=57, 3*20=60=1(mod59)
3x≡5 /20
1x≡100
1x≡41
4) 17*41−19y≡18
697−19y=18
48−19y=18 /−18
30−19y=0
19y=30
5)
odwrotna do 19 w Z59
59=3*19+2
19=9*2+1
=======
1=19−9*2
2=59−3*19
1=19−9*2=19−9*(59−3*19)=19−9*59+27*19=−9*59+28*59
19−1 to 28 w Z59
19y≡30 /28
1y≡840
y≡14
x=41,y=14
sprawdź
7 gru 22:50
Mila:
źle zapisałam:
1=19−9*2=19−9*(59−3*19)=19−9*59+27*19=−9*59+28*19
7 gru 23:03
Hugo: dziękuję, nie śpisz

, uciekasz pewnie za niedługo
7 gru 23:09
Hugo: ja zacząłem od y i coś nie wyszło z x potem
7 gru 23:14
Hugo: obliczasz:
19y=30
więc szukamy by został nam 1y
19*28 = 532
59 * 9 = 531
532−531 = 1
mnożymy obustronnie przez 28
19y=30 /*28
19*28y = 840
(19*28−59*9)y = 840
y = 14 wyszło
7 gru 23:22
Mila:
II sposób
17x−19y≡18 /*28
23x+28y≡37 /*19
476x−532y=504
437x+532y=703
Zmniejszamy wsp.
476=4*59+4
532=9*59+1, 504=8*59+32
437=7*59+24, 703=11*59+54
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− teraz mamy układ
4x−1y=32
24x+1y=54⇔24x+1y=−5
28x=27 /*19
1x=27*19
1x=513
x≡41
y=4x−32=4*41−32=132
y≡14
7 gru 23:22
Hugo: ale jak liczyłem od y to nie chciało wyjśc, pewnie gdzies popełniłem błąd

y = 14
podstawiam do:
17x−19y≡
5918
17x − 19*14 = ≡
5918 / +19*14
17x = 284
7*17 = 119
59*2 = 118
7*17 − 59*2 = 1
17x = 284/ *7
x = 1988
x = 41 o kurczaki wyszło

Hugo musi powoli na kolokwium rozwiązywać
7 gru 23:27
Hugo: dziękuję

mam nadzieje ze moja metoda tez jest Ok,
Kurka wodna 2 z 9 zadań to było dopiero ; p z przykładowego kolokwium
7 gru 23:29
Mila:
Dobranoc
7 gru 23:40
Hugo: Oblicz:
a) fi(868175)
b) 23 868175 mod72
a)
868175 = 5*5*7*11*11*41
fi(pk) = (p4(1−1/p)
fi(52*7*112*41) = 52(1−5)*6*112(1−1/11)*40
= 25*4/5*6*121*10/11*40
= 528000
7 gru 23:40
Hugo: dobranoc

!
7 gru 23:40
Hugo: 23
868175 mod72
z poprzedniego zadanka fi(868175) = 528000
23
(528000
) ≡868175 z 1
23
(528000
) * 23
(340175
) mod72,

odp w kluczu to 47,
nie wiem jak rozbić to 340175 sensownie
4)rsa, klucz prywatny (217,7)
znajdź klucz publiczny
n =217 , d=7
p*q = 217 = 7*31
fi(pq) = 6*30 = 180
d * e*(mod fi(*n)) = 1
7 e*(mod 180) = 1
7*103 (mod180) = 1
e = 103
M = C
d(mod n)
M = 207
7(mod 180) google nie daje rady 207
7, na kartce sobie podaruje
8 gru 00:37
Adamm:
masz obliczyć 23868175 mod 72 ?
8 gru 00:41
Hugo: 
true, ale to przykladowe kolokwium próbne, w realu ma być łatwiej podobno, to studia II
stopnia, nie ma przelewek
8 gru 00:49
Hugo: @Adamm pomógłbyś mi z rekurencją

?
8 gru 00:49
Hugo: 5,6)Rozwiąż zależność rekurencyjną....
7)Ile ciągów ternarnych (tj. złożonych z cyfr 0, 1 i 2) spełnia tę własność, że po żadnej
jedynce nie występuje ani 2 ani 0? Wyprowadź odpowiednie równanie rekurencyjne z warunkami
początkowymi i rozwiąż je.
8) le jest różnych liczb pięciocyfrowych niepodzielnych przezżadną z liczb 6, 21i 35?
9) Ile jest różnych sześciocyfrowych liczb zapisanych w systemie osiemnastkowym takich,
że:a)wszystkie cyfry są różne i liczba jest parzysta,b)cyfry są różne i suma cyfr trzeciej i
czwartej jest równa dwanaście?
Hugo jak to zrobi to by mógł iść spac

czy mógłbys mi z ktorymś pomóc?
8 gru 00:52
Adamm:
Twierdzenie Eulera
φ(72) = 24
868175 ≡ 23 (mod 24)
23868175 ≡ 23−1 (mod 72)
23−1 trzeba tutaj taktować jako element odwrotny do 23 w ciele Z72
Algorytm Euklidesa
72 = 23*3+3
23 = 7*3+2
3 = 2+1
1 = 3−2 = 3−(23−7*3) = 8*3−23 = 8*(72−23*3)−23 = ...*72−25*23
skąd
23−1 = −25 = 47 w Z72
Wynik:
23868175 ≡ 47 (mod 72)
8 gru 00:55
Hugo: 5)
sn+1 = −14sn −49sn−1, s0 =−1, s1 = −14
r2 = −14r −49
r2 + 14r +49 = 0
delta =196 − 49*4 = 0
r = −14/2 =−7
...
8 gru 00:57
Hugo: nie wiedziałem ze tak sie da

dzięki
a czy 5,6,7,8,9 któreś z tych byłbyś wstanie?
8 gru 01:00
Adamm:
7) an − ciągi ternarne n−elementowe jak w zadaniu
an+1 = 2an+1, a1 = 3
1. jeśli pierwsza jest jedynka, to ciąg jedynek
2. jeśli pierwsza jest dwójka lub zero, to mamy dowolny ciąg n elementowy tej postaci
8 gru 01:01
Adamm:
5)
sn = (An+B)(−7)n
A, B z warunków początkowych
8 gru 01:02
Adamm:
8)
|A6c∩A21c∩A35c| = 9*104−|A6∪A21∪A35|
potem wzór włączeń i wyłączeń
8 gru 01:05
Adamm: ja idę spać, więcej ci dzisiaj nie pomogę
8 gru 01:06
Hugo: @Adamm: czyli jak mamy 2 pierwiastki to:
np. ( z innego zadania)
gdy mamy delta > 0 to:
C2 = (−4−6)/2 = −5
C1 = (−4+6)/2 = 1
sn = C2(−5)
n + C1
n
a gdy mamy delta = 0 to:
sn = (An+B)(−7)
n
8 gru 01:14
Hugo: dzieki za pomoc

dobranoc
8 gru 01:14
Adamm:
Jak masz pierwiastek k−tego stopnia, to całość mnożysz przez wielomian
k−1 stopnia
Jakby 7 była potrójnym pierwiastkiem, to było sn = (An2+Bn+C)7n etc
8 gru 02:06
Hugo: s
n = (An+B)(−7)
n
s
0 =−1,
s
1 = −14
−1 = (A*0 + B)(−7)
0
−1 = B
−14 = (A*1+B)(−7)
1
−14 = (A+B)(−7) /:(−7)
2 = A+B
2 = A −1
A = 3
s
n = (3n−1)(−7)
n kurka wodna dobrze

@Adamm dzięki
8 gru 02:06
Hugo: tzn jak mamy delta >0 to AC
1n + BC
2n, a gdy delta = 0 to (An+B)*(r)
n,
tak średnio rozumiem to co napisałeś powyżej,
zawsze (do tej pory) mam II stopień wielomianu gdyż sprowadzam do ar
2 + br + c = 0
chodzi o rozwiązanie delty.
delta >0
delta = 0 i tu właśnie powiedziałeś że (An+B)(r)
2
delta <0 i strzelam że tak samo jak >0 tylko lecimy na
√i2 = −1
ale chyba innych rzeczy nie będzie

z tymi niejednorodnymi trochę słabo
8 gru 02:11
Hugo: 6) tu mam ciężką rekurencję i nie wiem jak

s
n+1 = 24s
n −2s
n−1 + 25n*4
n+1
bez warunków początkowych
juz nawet nie chodzi o tak ciężkie(?) bo prowadzący daje łatwiejsze,
ale chętnie bym te niejednorodne coś poprzerabiał.
Mila mi jednej przykład pokazała.
8 gru 02:13
Hugo: umiał by ktoś 6)

?
8 gru 05:09