Indukcja Matematyczna
Beret: (n+1)+(n+2)+...+2n=n(3n+1)2
Nie mogę wpaść na rozwiązanie. Jakby ktoś był tak miły
5 gru 20:06
PW: Znasz wzór
Twoje twierdzenie to modyfikacja tego woru.
5 gru 20:13
ICSP: Dla n = 1
Założenie :
| | n(3n + 1) | |
(n+1) + (n+2) + ... 2n = |
| |
| | 2 | |
Teza :
| | (n+1)(3n + 4) | |
(n+2) + ... + (2n) + (2n + 1) + (2n + 2) = |
| |
| | 2 | |
Dowód
| | n(3n + 1) | |
L = (n+2) + ... + (2n) + (2n + 1) + (2n + 2) = 4n + 3 + |
| − (n+1) = ... = |
| | 2 | |
5 gru 20:13
Beret: wychodzi mi 3n2+5n+42 i teraz jak to przekształcic do n(3n+1)2
5 gru 20:24
Beret: (n+1)(3n+4)2 pomyłka wyżej
5 gru 20:26
PW: Błąd w odejmowaniu.
A tego co napisałem o 20:13 nie rozumiesz?
5 gru 20:27
Beret: odejmowaniu ? Tu nigdzie nie widzę odejmowania. No jak mam być szczery to niezbyt to rozumiem.
5 gru 20:29
Mariusz:
woru a może wora św Mikołaja z jajami
5 gru 20:41
PW: Mariusz, marnujesz tu swoje zdolności, żeby dopierdalać się do kogoś? To niestosowne, a
dla mnie szczególnie przykre, bo ślepnę i takie pomyłki zdarzają mi się coraz częściej.
5 gru 20:49
5 gru 20:51
Beret: PW, ten zapis twój wychodzi wynik, ale jak mam przekształcić ten mój, żeby wykładowca się nie
czepiał
5 gru 21:07
PW: Jeżeli upierasz się przy dowodzie indukcyjnym, to ostatnie przekształcenie
ICSP w
szczegółach wygląda tak:
| | n(3n+1) | | 3n2+n+6n+4 | | 3n2+7n+4 | | (3n+4)(n+1) | |
= |
| +3n+2= |
| = |
| = |
| − teza indukcyjna |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
została udowodniona.
A ja myślę, że udowodnienie wzoru "sprytnie" − na podstawie powszechnie znanego twierdzenia −
powinno być pochwalone (matematyka nauką ludzi leniwych). No chyba że polecenie brzmiało
"Udowodnij posługując się metodą indukcji".
5 gru 21:27
Beret: "Stosując zasade indukcji matematycznej udowodnić prawdziwość podanego wzoru"
5 gru 21:40
PW: No to masz rozwiązanie
ICSP,
5 gru 21:42