Pole
Michał: Kwadrat K1 ma pole równe 1. Zbudowano kwadraty K2 ,K3 ,K4 ,…,Kn takie, że
bok kwadratu Kp ma długość dwa razy mniejszą niż bok kwadratu Kp−1 dla
p = 2,3,4,…,n. Ile wynosi suma pól wszystkich kwadratów (łącznie z K1)
5 gru 19:46
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
S = 1 + |
| + |
| + ... = |
| = |
| |
| | 4 | | 16 | | | | 3 | |
5 gru 19:48
ICSP: a nie, ten ciąg jest skończony.
| | 1 | | 1 | | 1 − (1/4)n | | 4 | | 1 | |
S = 1 + |
| + ... + |
| = |
| = |
| (1 − ( |
| )n) |
| | 4 | | 4n − 1 | | 1 − 1/4 | | 3 | | 4 | |
5 gru 19:53
Michał: Odpowiedź to 4n−1/3*4n−1
5 gru 19:54
ICSP: Jak dobrze postawisz nawiasy w swojej odpowiedzi to się zgodzi.
5 gru 20:02
5 gru 21:06