Równanie rekurencyjne niejednorodne
Michał K: Cześć. Mam rozwiązać zależność rekurencyjną: S
n+1=14S
n−49S
n−1 S
0=−1 S
1=−14
Mam problem z f(n)=25n*4
n+1 Czy Sn wynosi A*4
n+1*n
1?
Po obliczeniu A, Sn wychodzi mi 10n*4
n*n co jest błędnym wynikiem
4 gru 19:15
jc: Sn = (A+Bn)7n
4 gru 19:23
jc: A=B=−1
4 gru 19:24
Mariusz:
Funkcja tworząca jest wygodniesza
Możesz też metodą analogiczną do równań różniczkowych
Równanie jednorodne przekształcasz w układ równań
i rozwiązujesz algebraicznie korzystając z wartości i wektorów własnych
Rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego rozwiązujesz uzmienniając stałe
4 gru 19:43
jc: Mariusz, w tym wypadku na pewno nie jest wygodniejsza.
Pół strony zapiszesz, zanim uzyskasz rozwiązanie.
4 gru 19:52
Mariusz:
Zacytuję wpis ABC
"
Poprzednik podał link gdzie opluto klasyczne metody.
Ja nie jestem wielkim ich obrońcą, a jednak da się nimi policzyć,
i widać przynajmniej co się dzieje, a nie używa się wzorów bez uzasadnienia.
"
Kiedyś ABC napisał to w temacie dotyczącym rozwiązywania równań czwartego stopnia
ale można odnieść także do twojego wpisu
4 gru 20:16
Mila:
Podałeś równanie jednorodne, a w temacie piszesz r. niejednorodne?
Sn+1=14Sn−49Sn−1+ 25n*4n+1 ?
4 gru 20:28
Mariusz:
jc próbowałeś tej metody
Jednorodne zapisać w postaci równoważnego układu równań
i rozwiązać metodą algebraiczną
(wartości i wektory własne do diagonalizacji lub dwumian Newtona ,
dwumian Newtona tylko dla macierzy komutujących
ale i tak stosowany jest dla macierzy niediagonalizowalnych)
Rozwiązanie szczególne niejednorodnego znajdujesz uzmienniając stałe
W przypadku równań różniczkowych rozwiązaniem układu jest
y=eAty0
a w przypadku układów równań rekurencyjnych
y=Any0
W przypadku równań różniczkowych uzmienniając stałe rozwiązujemy układ równań
korzystając z Wrońskianu
W przypadku równań rekurencyjnych uzmienniając stałe rozwiązujemy układ równań
korzystając z Casoratianu
To podejście jest analogiczne do równań różniczkowych ale nie wymaga zgadywania
4 gru 20:37
Mila:
Mariuszu, Pan JC proponuje rozwiązania proste i eleganckie.
Są pewne metody proste i nic się nie zgaduje, bo dawno zostały odkryte , uzasadnione
i są metody bardziej czasochłonne.
4 gru 20:42
jc: Mariusz, to jest to samo, albo raczej, wnioskiem z "metody algebraicznej"
jest postać, którą napisałem.
t
n+1=s
n
s
n+1=14s
n−49t
n
Dalej potęgujesz macierz.
4 gru 20:48
ABC: Mariusz widzę że zacytowałeś mnie

utkwił ci tamten osobnik w pamięci choć to już tyle lat.
4 gru 20:52
jc: Mariusz, a tu masz zastosowanie rozkładu Jordana.
4 gru 21:12
Mariusz:
Mila:
Użytkownik podał część niejednorodną
Jest nią f(n)=25n*4n+1
czyli równanie można zapisać tak
Sn+1=14Sn−49Sn−1+100n4n
S0=−1 S1=−14
4 gru 21:13
jc: Możemy się co najwyżej domyślać. Ja myślałem, że f było zaproponowanym
rozwiązaniem.
4 gru 21:21
Mariusz:
Tak jak się lepiej wczytałem to macie rację że on potraktował f(n) jako rozwiązanie
a może być co najwyżej częścią niejednorodną
4 gru 21:28
Mariusz:
ABC podoba mi się ten cytat dlatego
lubię metody dość ogólne i takie w których każdy krok wynika z poprzedniego
dlatego lubię takie metody jak
użycie funkcji tworzącej
a z równań wielomianowych to np wzory Cardana wraz ze sposobem ich wyprowadzenia
czy metodę Ferrariego
http://www-users.mat.uni.torun.pl/~much/RR/REKUR_2_liniowe_13xi2006.pdf
Widziałeś ten pdf ?
Akurat miałem okazję chodzić na ten uniwersytet i właśnie na wydział matematyki
Jak kończyłem liceum to matematykę można było kończyć razem z fizyką (dwa w jednym)
Teraz matematyka jest z informatyką
Niby nie ma się czym chwalić bo raz że zaoczne dwa że ledwo zdałem
4 gru 21:46
ABC: Poczytam sobie ten pdf w wolnej chwili dzięki za link

miałeś zajęcia z Górniewiczem czy już
go nie było za twoich czasów?
4 gru 21:51
Michał K: Przepraszam za zamieszanie. Oczywiście równanie jest w postaci
Sn+1=14Sn−49Sn−1+100*n*4n
I nadal mam problem z tą częścią niejednorodną. Jak ją zapisać?
4 gru 22:09
jc: Dobierz C i D tak, aby (C+Dn)4n było rozwiązaniem.
4 gru 22:31
Mariusz:
Z Górniewiczem nie
Wykładał na umk ?
Jak chodziłem to przedmiotów informatycznych uczyli matematycy
np kurs C/C++ prowadził koleś od algebry liniowej
4 gru 22:51
Mila:
(*)
sn+1=14sn−49sn−1+100n*4n
s
0=−1, s
1=−14
1) Równanie charakterystyczne:
x
2−14x+49=0
(x−7)
2=0⇔x=7
s
n(1)=A*7
n+B*n*7
n
s
n(2)=(Cn+D)*4
n podstawiamy do (*)
2)
[C(n+1)+D]*4
n+1=14*[Cn+D]*4
n−49*[C(n−1)+D*4
n−1+100n*4
n /:4
n
| | 49 | |
[Cn+C+D]*4=14Cn+14D− |
| *[Cn−C+D]+100n po wykonaniu działań: |
| | 4 | |
9C*n−33C+9D=100n
9C=100 i −33C+9D=0
| | 100 | | 1100 | |
3) sn(2)=( |
| n+ |
| )*4n |
| | 9 | | 27 | |
| | 300 | | 1100 | |
sn(2)=( |
| n+ |
| )*4n |
| | 27 | | 27 | |
| | 25 | |
sn(2)=(3n+11)* |
| *4n+2 |
| | 27 | |
4)
| | 25 | |
sn=A*7n+B*n*7n+(3n+11)* |
| *4n+2 |
| | 27 | |
| | 25 | | 4427 | |
−1=A+11* |
| *16⇔A=− |
| |
| | 27 | | 27 | |
| | 4427 | | 25 | |
−14=7*(− |
| )+7B+(14)* |
| *43 |
| | 27 | | 27 | |
B=1173
| | 1 | |
sn= |
| *[ 7n(−4427+1173n)+(3n+11)*25*4n+2] |
| | 27 | |
=======================================
5 gru 00:12
Mila:
Mariuszu rozwiąż za pomocą funkcji tworzącej
5 gru 17:08