Pole
FIlip: Środkowe trójkąta mają długość: 9; 12; 15. Pole powierzchni tego trójkąta
wynosi
5 gru 17:51
6latek: 5.11 godz 17 : 54 bylo poszukaj
5 gru 18:04
Mila:

1) Środkowe Δ przecinają się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka Δ.
2) S' symetryczny do S względem punktu O.
Czworokąt AS
1BS jest równoległobokiem ( przekątne dzielą się na połowy) ⇒
|S
1B|=6
3) P
ΔSS1B:
Z wzoru Herona:
P
Δ=
√12*(12−6)*(12−8)*(12−10)=
√12*6*4*2=24
4)
P
ΔABC=6*12=72
==============
5 gru 18:43
5 gru 21:38