Środkowe trójkąta.
jaceksz73: Środkowe trójkąta mają długości 15, 36 i 39. Oblicz pole tego trójkąta.
Bardzo zgrabnie sformułowane zadanie. Padło w zeszłym roku na konkursie gimnazjalnym.
Jakubie warto dodać to zadanie do zadań o środkowych.
5 lis 17:54
moze pomoge:
a widze, ze wystarczy podstawic do wzoru
5 lis 18:01
Inka: s
1= 15
s
2= 36
s
3= 39
| | 4 | |
S= |
| √p(p−s1)(p−s2)(p−s3) |
| | 3 | |
Zauwzyc prosze ze podobny do wzoru Herona gdy masz boki
Zostalo tylko podstawic i policzyc
5 lis 18:02
Burczyk: Skąd się wziął ten wzór?
5 lis 18:41
Mila:

1)
Środkowe Δ przecinają się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka Δ.
2)
S' symetryczny do S względem punktu O.
Czworokąt AS'BS jest równoległobokiem⇒|S'B|=10
3)
P
ΔSS'B=
√30*(30−24)*(30−26)*(30−10)=120
4)
P
ΔABC=3*120=360
==================
5 lis 18:56
jaceksz73: Dziękuję Mila. Bardzo klarowne i krótkie rozwiązanie.
Inka: nie znałem tego wzoru. Gdzie go znalazłaś?
8 lis 08:59
Krzysiek60: taki wzor jest w tablicach matematycznych
8 lis 09:30
8 lis 10:47