ciag
Tito: Dany jest ciag liczb rzeczywsistych (an) taki ze granica wyrazenia an(a12+...+an2)
wynosi 1.
Wykaż zbieność nan3, oraz oblicz jego granice.
4 gru 20:26
Blee:
Jaka uczelnia? Jaki kierunek?
4 gru 20:32
4 gru 20:38
Adamm:
jeśli na
n3 jest zbieżny
| | 3√n | | 3√n−3√n−1 | |
lim 3√nan = lim |
| = lim |
| = |
| | a12+...+an2 | | an2 | |
⇒
lim na
n3 = 1/3
4 gru 20:38
Tito: To z tego linku to nie ja.
No ale teraz najtrudniejesze to wykazać zbieżność
4 gru 20:50
jc: Wiem, ale nie kiedyś nie potrafiłem, a teraz mam inne pilne sprawy.
4 gru 21:00
jc: Mówiąc o trudnych zadaniach, myślałem o dwóch zadaniach z ostatnich tygodni.
4 gru 21:01