liczby pierwsze
student: ile jest liczb pierwszych mniejszych od 109?
4 gru 15:23
Blee:
Dokładną czy przybliżoną? Jeżeli przybliżoną to:
| | n | |
π(n) ≈ |
| (gdzie π(n) oznacza liczbę liczb pierwszych nie większych niż n) |
| | ln n | |
4 gru 16:31
Maciess: Do 10
7 juz znam. Ale dalej strasznie wolno idzie. Za wolny komputer
4 gru 16:45
4 gru 16:54
Mariusz:
Maciess używasz sita i zliczasz ?
Przesiewasz korzystając z tablicy czy listy ?
Jeśli z listy to działa trochę wolniej
https://pastebin.com/nYVewAB4
5 gru 10:42
Filip: Mariusz moze byc napisac klase w Javie
public class CountPrimeNumbersInGivenRange {
private final int from, to;
public CountPrimeNumbersInGivenRange(int from, int to) {
if (to < from) {
throw new IllegalArgumentException("Wrong input.");
}
this.from = from;
this.to = to;
}
public int countPrimeNumbers() {
int count = 0;
for (int i = this.from; i <= this.to; i++) {
if (isPrime(i)) {
count++;
}
return count;
}
private boolean isPrime(int num) {
if (num < 2) {
return false;
}
for (int i = 2; i <= num / 2; i++) {
if (num % i == 0) {
return false;
}
}
return true;
}
}
27 gru 21:06
Mariusz:
private boolean isPrime(int num)
{
boolean b = (num > 1);
int max = (int)Math.sqrt(num);
for(int i=2; i<=max && b;i++)
b = b && (num%i)!=0;
return b
}
Ja bym tak napisał funkcję do sprawdzania czy liczba jest pierwsza
ale twoja wersja jest bardziej oszczędna jeżeli chodzi o liczbę zmiennych lokalnych
Pamiętasz jak pisaliśmy strukturę do obsługi wielomianów ?
Można by spróbować na jej podstawie napisać program do
symbolicznego liczenia całek z funkcji wymiernych
https://matematykaszkolna.pl/forum/412526.html
Tutaj zapisałem moje przemyślenia co do
programu do całkowania funkcji wymiernych
10 sty 17:57
Min. Edukacji: odpowiedź na tak postawione pytanie jest prosta: dużo
10 sty 21:07
Mariusz:
using System;
namespace NamespaceName
{
public class ClassName
{
public static void Main(string[] args)
{
int n,counter;
bool[] primes;
Console.WriteLine("Podaj liczbe liczb do przesiania");
int.TryParse(Console.ReadLine(),out n);
primes = new bool[n+1];
Sieve(primes);
counter = 0;
for(int i=0;i<=n;i++)
if(primes[i])
{
//Console.Write("{0} ",i);
counter++;
}
Console.WriteLine();
Console.WriteLine("Liczba liczb pierwszych : {0} ",counter);
}
public static void Sieve(bool[] primes)
{
int n = primes.Length − 1;
primes[0] = false;
primes[1] = false;
for(int i = 2;i <= n;i++)
primes[i] = true;
int max = (int)Math.Sqrt(n);
for(int i = 2;i <= max;i++)
if(primes[i])
for(int j = i + i;j <= n;j += i)
primes[j] = false;
}
}
}
Kod programu zliczającego liczby pierwsze 109 mieści się jeszcze
w zakresie typu int
Filip czy testowałeś swój program ze względu na czas działania ?
11 sty 12:00
Mariusz:
Maciess:
"Do 107 juz znam. Ale dalej strasznie wolno idzie. Za wolny komputer"
a jakiego algorytmu użyłeś ?
U Sedgewicka widziałem taki cytat choć nie pamiętam dokładnie czy to on to wymyślił
"Good algorithms are better than supercomputers"
11 sty 12:25
Filip: nie, ale mozna dodac
...
long startTime = System.nanoTime();
countPrimes();
long estimatedTime = System.nanoTime() − startTime;
sout(...);
12 sty 23:05
Filip: No to klasa wielomianow juz praktycznie gotowa, zalezy w jakim jezyku chcesz to napisc −
proponuje c++ lub java
12 sty 23:11
Maciess: @Mariusz Nie pamiętam jakiego algorytmu uzyłem 3 lata temu
13 sty 08:06
Mariusz:
Filip i jak ci się podobają moje przemyślenia co do całkowania funkcji wymiernych ?
Tutaj miałbym problem z napisaniem układów równań dla liczników w metodzie Ostrogradskiego
i dla współczynników rozkładu na sumę ułamków prostych
Jeśli chodzi o wybór języka to zamiast javy wolałbym C# bo ma przeciążanie operatorów
a może w C bo nie trzeba by było przepisywać funkcji i struktury
C# jest dość podobny do Javy
Jak nie chcesz C# to chyba klasa napisana w C++ będzie wygodniejsza w użyciu
Co do pierwiastków wielomianów to skrobnąłem w C# program do
ich znajdowania przez znajdowanie wartości własnych pewnej macierzy
Jednak zbieżność jest dość wolna zwłaszcza dla pierwiastków wielokrotnych
https://pastebin.com/7cLraBVP
Możliwe że gdybym dał inny warunek stopu a także inne przesunięcie
to poprawiłoby to czas działania programu bądź dokładność wyniku
W przypadku całkowania funkcji wymiernych dzięki zastosowaniu metody Ostrogradskiego
poprawianie tego programu do znajdowania pierwiastków wielomianu nie ma aż takiego znaczenia
13 sty 21:30