Calka niewlasciwa
tomeczek: Oblicz calke ∫ dx/(1+x3) od 0 do +inf.
Dochodze do postaci limb −> inf 1/3 * ln|1+x| − 1/6 * ln|x2−x+1| +
(arctg((2x−1)/√3))/√3 ] na przedziale od 0 do b
no i po podstawieniu wychodzi
limb −> inf 1/3 * ln|1+b| − 1/6 * ln|b2−b+1| + (arctg((2b−1)/√3))/√3 − 1/3 * ln|1| +
1/6 * ln|1| − (arctg((−1)/√3))/√3
no i wedlug mnie ta calka jest rozbierzna ale wolfram uwaza ze posiada granice i nie wiem gdzie
robie blad
10 sty 00:53
ArekT: A zdałem sobie sprawę że Wolfram liczy to całke w dziedzinie zespolonej
10 sty 01:07
jc: | | π | |
Dokończ. Został łatwy krok. Wyjedzie: |
| . |
| | 3√3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | (1+x)2 | |
| ln(1+x) − |
| ln(1−x+x2) = |
| ln |
| |
| 3 | | 6 | | 6 | | 1−x+x2 | |
Dla x=0 mamy 0, granica w
∞ to też 0.
10 sty 08:23
I'm back:
Ja chciałbym jeszcze tylko dodać, ze
| | 1 | |
∑ |
| jest zbiezny. Dodatkowo dla f(0) = 1 |
| | 1+x3 | |
Zwiazku z tym całka BĘDZIE ZBIEZNA
10 sty 09:29
Mariusz:
Ja zastanawiałem się nad napisaniem programu do całkowania funkcji wymiernych
i oto moje przemyślenia
Jednak miałbym pewne problemy z napisaniem takiego programu
Potrzebna będzie klasa/struktura wielomianów realizująca następujące operacje
dodawanie wielomianów
odejmowanie wielomianów
mnożenie wielomianów
dzielenie wielomianów z resztą
NWD wielomianów (przez branie reszt z kolejnych dzieleń)
Wartość wielomianu w punkcie (schemat Hornera)
porównywanie wielomianów
1. Sprawdzamy czy funkcję wymierną da się skrócić (licząc NWD licznika i mianownika)
2. Dzielimy z resztą licznik przez mianownik
3. Wydzielamy część wymierną całki sposobem Ostrogradskiego
Q1(x)=NWD(Q(x),Q'(x))
Q(x)=Q1(x)Q2(x)
P(x)=P1'(x)Q2(x)−P1(x)H(x)+Q1(x)P2(x) , gdzie Q2(x)Q1'(x)=Q1(x)H(x)
Mianowniki Q1(x) oraz Q2(x) można znaleźć licząć NWD wielomianów oraz wykonując dzielenie
wielomianów z resztą
Współczynniki liczników można by dostać z układu równań liniowych
Do rozwiązania tego układu równań liniowych można by użyć rozkładu LU (bo jest on w postaci
Cramera)
jednak problemem może być zapisanie tego układu równań liniowych
4. Stosujemy rozklad na sumę ulamków prostych
Jeśli chodzi o rozkład mianownika na czynniki to można by zastosować metody znajdowania
wartości własnych
Co do znajdowania wartości własnych to rozkład QR jest przydatny (tutaj aby przyśpieszyć
zbieżność warto odpowiednio dobrać przesunięcie)
Współczynniki rozkładu na sumę ułamków prostych dostajemy z układu rónań liniowych
jednak problemem może być zapisanie tego układu równań liniowych
10 sty 13:44