4 gru 12:09
6latek: q=4x
|q|<1 ⇔q<1 i q>−1 dla ciebie
4 gru 12:29
Sebastian Porowski: Proszę o wytłumaczenie w miarę możliwości
4 gru 15:02
Maciess: Po lewej stronie mamy sume szeregu geometrycznego.
Każdy kolejny składnik tej sumy to kolejny wyraz ciągu geometrycznego.
a
1=x
Szereg musi być zbieżny do 0 dlatego |q|<1
Więc |4x|<1
Dodatkowo dziedzina.
297 tu wzór i rozwiązujesz i sprawdzasz czy twoje rozwiązania należą do dziedziny.
4 gru 15:19
Sebastian Porowski: Szybkie pytanie dlaczego zereg musi byc zbiezny do zera?
6 sty 11:57
Sebastian Porowski: | | x | |
Skąd bierze się zapis x1−4x= |
| ? |
| | 1−4x | |
6 sty 12:00
iteRacj@:
| | x | |
Dlaczego |
| ? Zastosowany został wzór na sumę szeregu geometrycznego− sprawdź 297 i |
| | 1−4x | |
podstaw a
1=x orax q=4x .
Podane w zad. równanie ma rozwiązanie tylko wtedy, gdy szereg geometryczny x+4x
2+16x
3+...
jest zbieżny (do zera), bo wtedy istnieje jego skończona suma.
Jakie musi spełniać warunki żeby tak było? Podał to
6latek 12:29. Musisz wyznaczyć, dla
jakich wartości x iloraz ciągu |q|<1. Tak, jak napisał
Maciess, musisz też zrobić
założenia, bo w zapisie równania jest dzielenie.
6 sty 14:36
Sebastian Porowski: Mówiąc szczerze dalej nie mam pojecia jak to zrobić po prosiłbym o rozwiązanie moze wtedy
złapie jak to rozwiązać.
7 sty 22:59
iteRacj@:
zał. 4x≠0, |4x|<1 ⇔ 4x<1 i 4x>−1
a
1=x, q=4x
4x*x=(1−4x)*(1−4x)
7 sty 23:20
Sebastian Porowski: I nastepnie licze coś takiego
4x2=1−4x−4x +16x2
Później powstaje coś takiego po przeniesieniu x na jedna strone i liczb na drugą
−1=12x2 /√
−√1=12x /12
−√1:12=x ?
7 sty 23:37
Sebastian Porowski: czy tak ma to wyglądc?
7 sty 23:38
iteRacj@:
najkrócej 4x*x=(1−4x)*(1−4x)
4x2−(1−4x)2=0
(2x)2−(1−4x)2=0 wzór na różnicę kwadratów
[(2x)−(1−4x)][(2x)+(1−4x)]=0
[6x−1][−2x+1]=0
u Ciebie
4x2=1−4x−4x +16x2
1−8x+12x2=0 i delta
7 sty 23:51