planimetria
Yano: W trójkącie ABC: AB = c, AC = b, BC = a oraz kąt BAC =α i kąt ABC =β.
Wykaż, że jeżeli α =2β, to a2 −b2 = bc.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
4 gru 06:57
ABC: przekształć a2=b2+bc
podstaw z tw sinusów:a=2Rsinα, b=2Rsinβ, c=2Rsinγ
4R2sin2α=4R2sin2β+4R2sinβsinγ
podziel stronami przez 4R2
(*) sin2α=sin2β+sinβsinγ
wystarczy że pokażesz (*) , wyciśnij to z warunków α=2β i γ=π−(α+β)
4 gru 08:50
4 gru 17:00
ABC:
L=sin
2α=sin
2(2β)=(2sinβcosβ)
2=4sin
2βcos
2β
P=sin
2β+sinβsin(α+β)=sinβ(sinβ+sin3β)=sinβ(2sin2βcosβ)=sinβ(2*2sinβcosβcosβ)=4sin
2βcos
2β
Jakieś super trudne rachunki to nie są
4 gru 17:56