Nie potrafię sobie poradzić z końcowym wyliczeniem przekątnych z twierdzenia co
Marcelinka: W rombie cosinus kąta ostrego jest równy 45, a suma długości boku i wysokości jest równa
8√5 cm Oblicz:
a)długości przekątnych i boku rombu
b) pole rombu
2 gru 21:41
the foxi:
h+a=8
√5 ⇒ a=8
√5−h
dalej dasz radę?
2 gru 22:18
2 gru 22:27
Marcelinka: Na tym się wzorowałam, ale zatrzymuje się na twierdzeniu cosinusów gdzie trzeba wyliczyć e
ponieważ wychodzi mi pierwiastek z 50 a w odpowiedziach jest pierwiastek z 30
2 gru 22:28
2 gru 23:21
Marcelinka: Tak to prawda ze tyle wynosi cosinus
Co dalej nie daje pierwiastka z 30
2 gru 23:37
Eta:
Odp: e=5√2 , f=15√2 , P=75
============================ to jest poprawna odpowiedź
Odpowiedź z podręcznika jest błędna
2 gru 23:42
Marcelinka: Czyli jest błąd w podręczniku?
2 gru 23:50
Marcelinka: Bo wychodzi mi tak jak Tobie
2 gru 23:50