Działania na logarytmach
7dayz: Proszę o szykbką pomoc doszedlem to takiego ilorazu i nie wiem co dalej zrobic

[log
3(3)/log
3(2)+log
3(9)/log
3(4)][log
3(4)/log
3(3)−log
3(1/2)/log
3(9)]
2 gru 12:37
7dayz:
2 gru 12:38
Eta:
Napisz oryginalną treść zadania
2 gru 12:40
7dayz: Działania na logarytmach
Proszę o szybką pomoc doszedlem to takiego ilorazu i nie wiem co dalej zrobic

[log3(3)/log3(2)+log3(9)/log3(4)][log3(4)/log3(3)−log3(1/2)/log3(9)]
2 gru 12:41
7dayz: Oblicz:
[log2(3)+log4(9)]*[log3(4)−log9(1/2)]
2 gru 12:44
Jerzy:
Zamień w lewym na log o podstawie 2,a w prawym o podstawie 3.
2 gru 12:48
Eta:
..=6
| | 1 | |
log49=log23 log9(1/2)= −log32 i log23= |
| |
| | log32 | |
| | 1 | |
...=(log23+log23)(2log32+log32)= 2* |
| *3log32= 6 |
| | log32 | |
2 gru 12:50
Eta:
Sorry poprawiam log
9(1/2)= −0,5log
32
| | 1 | |
to ....= 2* |
| *2,5*log32= 5 |
| | log32 | |
2 gru 12:53
Eta:
"proszę o szybkie" podziękowanie
2 gru 13:09
7dayz:
Eta: A skąd wiadomo,że log4(9)=log2(3)?
2 gru 13:12
7dayz: jasne dzięki wielkie Eto!
2 gru 13:13
2 gru 13:14
Eta:
| | 2 | |
log94 =log32(22)= |
| log32= log32 |
| | 2 | |
2 gru 13:16
7dayz: już wiem
2 gru 13:18
Jerzy:
| | log29 | | 2log23 | |
log49 = |
| = |
| = log23 |
| | log24 | | 2 | |
2 gru 13:18
Eta:
ok
2 gru 13:18
7dayz: sam do tego doszedłem

jeszcze raz bardzo dziekuje
2 gru 13:19
Eta:
I tak trzymaj .... w nagrodę łap ...
2 gru 13:20
7dayz: mam

. Jeszcze jedno jesli masz czas Eta

.
Oblicz log
3√3(9
√3). pierwiastek 3go stopnia z 3 jest w podstawie logarytmu
2 gru 14:28
6latek: 3√3= 3
1/2
9
√3= 3
2*3
1/2= 3
5/2
teraz wzor z 13 : 16 i po zawodach
2 gru 15:31
6latek: 3√3= 31/3 oczywiscie
2 gru 15:33
Eta:
| | 5/2 | |
log31/3 (32*31/2) = |
| log33=..... |
| | 1/3 | |
2 gru 15:40
Jerzy:
Najprościej przy takich zadaniach korzystaj ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu:
2 gru 15:44
Eta:
Eta..amm
2 gru 15:47
7dayz: wyszlo 15/2 dziekuje wszystkim slicznie
2 gru 15:59