granice
Karol: Witam, mam pytanie do czego właściwie służą granice funkcji/ciągu, ponieważ na ten moment(3
liceum) nie widzę żadnej korzyści z ich znajomości. Do czego mogą się przydawać w kolejnych
etapach nauki matematyki?
30 lis 20:08
Kamilka: W liceum ich nie wykorzystasz, dopiero na studiach, jeśli wgl planujesz iść.
30 lis 20:08
Blee:
Granice są są bardzo pomocne przy okazji rysowania wykresów funkcji których nie do końca wiesz
jak narysować.
30 lis 20:11
ABC: do znajdowania asymptot na przykład, już nie ma tego na rozszerzonym w liceum?
30 lis 20:20
Kamilka: Ja liceum skończyłam w tym roku i nigdy nie użyłam granic do niczego.
30 lis 20:29
Leszek: W profilu rozszerzonym jes dzial analiza matematyczna , oblicza sie granice funkcji ,
ciagow , asympoty , ekstrema i to wszystko jest na maturze o profilu rozszerzonym ! ! !
30 lis 20:34
iteRacj@:
@Kamilka na tegorocznej rozszerzonej maturze było zadanie z liczeniem granicy, jak je
rozwiązałaś bez obliczenia?
30 lis 20:40
30 lis 20:42
uczeń: Granice ciągu uczą cię jak obliczać później granice funkcji, granice funkcji potrzebne są przy
asymptotach jak rysujesz wykres. Po co rysować wykres funkcji w dobie programów, a nawet
kalkulatorów, które robią to za ciebie? Żeby się denerwować bezproduktywnością swojej pracy
rzecz jasna
30 lis 20:47
uczeń: Chociaż analiza to i tak jedna z przyjemniejszych dziedzin matmy, nie to co np. trygonometria
czy geometria.
30 lis 20:48
6latek: W dobie komputerow i kalkulatorow jak braknie pradu to nie zatankujesz ani nie kupisz nic do
jedzenia .
30 lis 20:49
uczeń: Jak sam zauważyłeś, kiedy braknie prądu, to będziemy mieć o wiele większe problemy niż
rysowanie wykresów funkcji. Lekarzy nie uczą robić transfuzji krwi przy użyciu słomy
30 lis 21:05
6latek: Wszystko sie zgadza .Akuratnie lekarzy wiele teraz pozytecznych rzeczy nie ucza tych ktorych
uczyli do lat 70−tych ubieglrgo wieku
Np nie ucza o witaminie D3 .Kiedys nasze babcie czy mamy leczyly nas na odre same .Teraz
epidemia .
Nie mamy wplywu na system nauczania dopoki, doputy nie zmienimy rzadzacych .Bedzie trudno ale
mozna
30 lis 21:12
Mila:
30 lis 22:48
Adamm:
Pojęcie granicy jest bardzo ważne, i tworzy fundamen dla
wielu dziedzin matematyki
Nie widzisz żadnych zastosowań, bo jesteś w liceum
1 gru 09:30
Adamm: Fundament*
1 gru 09:30