Algebra - liczby zespolone
UczącySię: Siemka, mam takie pytanko:
otóż mam graficznie przedstawić zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Re(z
3) ≤ 0
No więc wychodzi oczywiście, że
cos3γ ≤ 0, γ ∊ [0,2π].
To w takim razie 3γ ∊ [0,6π]
| | π | | 3π | |
cos α ≤ 0 ⇔ a ∊ [ |
| + kπ , |
| + kπ]. |
| | 2 | | 2 | |
I tutaj się trochę załamałem rysowanie kiedy cos < 0 itp było w liceum ale tutaj tego nie umiem
.. ktoś pomoże ?
29 lis 22:25
UczącySię: Podbiję bo znowu długa cisza ...
30 lis 00:55
UczącySię: Czy ktoś pomoże

?
30 lis 19:49
Blee:
| | π | | 3π | |
cos a ≤ 0 ⇔ a ∊ [ |
| + 2kπ ; |
| + 2kπ ] |
| | 2 | | 2 | |
30 lis 19:59
Pytający:

cos(3γ)≤0
30 lis 20:04
Blee:

z
3 = x
3 + ix
2y − xy
2 − iy
3
Re(z
3) = x(x
2 − y
2) = x(x−y)(x+y) ≤ 0
1) x ≤ 0 i x ≤ y ≤ −x
2) x ≥ 0 i y ≥ x
3) x ≥ 0 i y ≤ −x
30 lis 20:08
Pytający:
Blee, zapomniałeś o współczynnikach.

z
3 = x
3 + 3ix
2y − 3xy
2 − iy
3
Re(z
3) = x(x
2−3y
2) = x(x−
√3y)(x+
√3y)
30 lis 21:56
UczącySię: Ja zapisałem l. zespoloną w postaci trygonometrycznej
1 gru 00:15
UczącySię: Ale dzięki wielkie. Witamy grudzień
1 gru 00:15