Liczby zespolone
Karol: Znajdz wszystkie liczby zespolone z, ktore są rozwiązanami równania.
z2 − (3 + 5i)z − 2 + 9i = 0
Oblicz część rzeczywistą i urojona
z = (−1 + i)15
Z góry dzięki za pomoc, bo tych dwóch zadan nie mogę zrobić.
29 lis 17:27
29 lis 18:05
ICSP: zgubiłem jednego minusa.
29 lis 18:10
PW: Zadanie 2. bez stosowania postaci trygonometrycznej:
(−1+i)2=(−1)2−2i+i2=1−2i−1=−2i, w takim razie
(−1+i)14=(−2i)7=(−2)7i7=−27i7=−27(−i)=27i, a więc ostatecznie
(−1+i)15=(−1+i)14(−1+i)=27i(−1+i)=27(−i+i2)=−27(1+i),
Rez oraz Imz są oczywiste (ale sprawdź czy nie pomyliłem gdzieś znaku)
29 lis 18:16
Karol: Zgadza się! Wielkie dzęki, a pierwsze ktoś by potrafił rozwiązać?
29 lis 18:20
PW: Ty potrafisz, Karolu. Można np. podstawić z=x+iy, x, y, y∊R i cierpliwie wymnożyć:
(x+iy)2 − (3+5i)(x+iy)−2+9i=0.
Część rzeczywista i urojona muszą być zerami.
29 lis 18:24
Karol: PW, tak też robiłem ale niestety wynik wychodził mi x=18/11, a y=3 i to nie zgadzało się z
odpowiedziami jakie podał profesor.
29 lis 18:30
6latek: Nr 1
Δ= (−(3+5i))
2−4*(−2+9i)= −16+30i+8−36i
Δ= −8−6i
√−8−6i= 1−3i jest na to wzor
| | 3+5i−(1−3i) | | 3−1+5i+3i | | 2+8i | |
z1= |
| = |
| = |
| = 1+4i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3+5i+(1−3i) | | 4+2i | |
z1= |
| = |
| = 2+i |
| | 2 | | 2 | |
(z−(1+4i)*(z−(2+i)= z
2−(3+5i)−2+9i
============================
29 lis 18:36
6latek: Przepraszam tam wlasciwie powinno byc tak
√−8−6i= ±(1−3i)
Wybieram sobie ten 1−3i do obliczen
29 lis 18:41
ICSP: pierwiastek z liczby zespolonej jest zbiorem.
29 lis 18:43
6latek: Pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej z= x+iy obliczam ze wzoru
| | x+√x2+y2 | | −x+√x2+y2 | |
u1,2= ±(√ |
| +isgn y √ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
sgn y=1 dla y≥0
sgn y =−1 dla y<0
29 lis 18:53
6latek: Witam
ICSP
29 lis 18:55