Sprawdzenie czy prosta jest styczna / jest sieczną.
ament: Mam prostą i okrąg. Znam jedynie pozycje wierzchołków prostej oraz znam pozycję okręgu i jego
średnicy. Jak przy pomocy tylko tych danych sprawdzić czy prosta jest styczna lub jest sieczną
dla tego okręgu?
24 lis 23:49
Eta:
Co to są "wierzchołki" prostej ? ?
25 lis 00:02
Mila:
Styczna ma jeden punkt wspólny z okręgiem a sieczna dwa.
25 lis 00:04
25 lis 00:06
ament: Za późno to wczoraj pisałem XD Mamy odcinek AB i znamy pozycję punktów AB oraz mamy okrąg O
oraz promień r. I teraz załóżmy, że nasze współrzędne to: A(5,2), B(10,4), O(6,5), a promień
ma 6 cm. Teraz tylko przy pomocy tych danych chciałbym sprawdzić czy ten odcinek ma
jakikolwiek punkt wspólny z tym okręgiem.
25 lis 14:39
Leszek: Napisz rownanie prostej zawierajacej odcinek AB , nastepnie napisz rownanie okregu
(x − 6)2 + (y− 5)2 = 36 , podstaw do rownania okregu rownanie prostej y = .......
otrzymasz trojmian kwadratowy i sprawdz Δ , jezeli Δ = 0 to jest styczna , jezeli Δ > 0 to
styczna ,
jezeli Δ < 0 to odcinek nie ma punktu wspolnego z okregiem .
Powodzenia ! !
25 lis 15:18
Leszek: Sorry , jezeli Δ > 0 to moze byc sieczna !
25 lis 15:21