Funkcja liniowa
REX: Narysuj wykres funkcji liniowej , przechodzącej przez pkt (1,7) oraz (−2,1) a nastepnie :
A. Wyznacz wzor funkcji
B. Wyznacz pkt przeciecia wykresu z osiami ukl.wspolrzednych
C. Okresl i uzasadnij monotonicznosc funkcji
D. Wyznacz f ( − 1 ) i f ( 0,5 )
E. Podaj do jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci nieujemne
F. Sprawdź czy pkt (−3,3) nalezy do wykresu
G. Narysuj wykres funkcji h(x) = f(x−1)
H. Narysuj wykres funkcji j(x) =f(x) −1
POMOCY BARDZO POTRZEBUJE !
19 lis 19:14
PotrzebneNaWczoraj: A.
−2a+b=1
a+b=7
−3a+7=1
b=7−a
a=2
b=5
wzór funkcji : y=2x+5
19 lis 19:19
PotrzebneNaWczoraj: B.
oś x:
0=2x+5
x=−2.5
punkt (−2.5,0)
oś y:
y=2*0+5
y=5
punkt (0,5)
19 lis 19:20
PotrzebneNaWczoraj: C.
Narysuj sobie wykres funkcji.
w dziedzinie − R − będzie stale rosła
19 lis 19:21
PotrzebneNaWczoraj: D.
to już chyba sam będziesz w stanie zrobić
19 lis 19:21
PotrzebneNaWczoraj: E. odczytaj z wykresu, lub (podpowiedź) z podpunktu B
19 lis 19:22
PotrzebneNaWczoraj: F. do wzoru funkcji liniowej podstaw za x=−3
jeżeli y wyjdzie 3 to należy, jezeli nie to nie
19 lis 19:24
PotrzebneNaWczoraj: G,H − banalne przesunięcie wykresu
19 lis 19:24
PotrzebneNaWczoraj: wszystko rozumiesz?
19 lis 19:31
REX: A w pkt A. skad sie wzielo −3a+7=1
b=7−a ?
19 lis 20:17
19 lis 20:18