: jak to rozlozyc na czynniki

to jest niewykonalne....
a) x3+2x2−7x+4
b) 3x3+13x2+7x+1
wyczytalem ze trzeba albo metoda grupowania ktora tu nie dziala albo szukac pierwiastkow(wiec
mam tracic czas na szukanie pierwiastka i podstawianie go do w(x) a co jesli po 50
podstawionych liczbach dalej go nie znajde

to nie ma sensu....)
17 lis 17:04
iteRacj@:
1/
f(x)=x3+2x2−7x+4
f(1)=13+2*12−7*1+4=0
17 lis 17:09
iteRacj@:
i dalej grupowanie
17 lis 17:09
iteRacj@:
h(x)=3x
3+13x
2+7x+1
korzystamy z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu
121
tutaj p=−1,1 q=−1,1,−3,3
| | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | | 3 | | −3 | |
sprawdzamy |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| (opuszczając powtarzające się |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
oczywiście)
| | −1 | | −1 | | −1 | | −1 | |
h( |
| )=3( |
| )3+13( |
| )2+( |
| )x+1=0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
i znowu grupowanie
17 lis 17:27
Blee:
taka uwaga na przyszłość ... ZAWSZE zaczynamy zabawę (o ile nie widzimy już na początku) od
szukania pierwiastków całkowitych (czyli pierwsza część tw. podanego przez iterację), dopiero
później zaczynamy się głowić 'co dalej'
17 lis 17:30