Dane są trzy wierzchołki rombu
Alicja: Dane są trzy wierzchołki rombu ABCD:A=(1,2); B=(−3,−4); C=(3,0). Wyznacz rówanie prostej
zawierającej przekątną BD tego rombu i równanie boku CD.
15 lis 23:08
the foxi:
ba (wektor)=A−B=(1;2)−(−3;−4)=(4;6)
cd=ba (wektory) ⇒ D−C=A−B ⇒ D=(A−B)+C=(4;6)+(3;0)=(7;6)
prosta przechodząca przez BD
1223
(y+4)(7+3)=(6+4)(x+3)
10y+40=10x+30
10y=10x−10
y=x−1
prosta przechodząca przez CD
...
to już sam, wzorując się na przykładzie wyżej i linku
15 lis 23:18
Alicja: Dziękuję
15 lis 23:41
the foxi:
15 lis 23:44
Mila:

1)
Wsp.kierunkowy prostej AC:
a=−1
BD⊥AC
O=(2,1)
2) Prosta BD: y=x+b
1=2+b, b=−1
BD: y=x−1
3) prosta CD||AB
AB
→=[−4,−6]
| | 6 | | 3 | |
wsp. kierunkowy: a= |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
Prosta CD:
| | 3 | | 3 | | 9 | |
y= |
| x+b, i 0= |
| *3+b, b=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
y=(3/2)x−(9/2)
4)
Punkt D
(3/2)x−(9/2)=x−1
x=7, y=6
D=(7,6)
============
15 lis 23:53