wariacje z powtorzeniami
Inka: Mamy 10 kul i te kule wrzcamy do 3 pudel roznych .Kazda pilke wrzucamy do jednego z pudel
Na ile sposobow mozna to uczynic?
Jesli przyjme ze X=10 a Y=3 to sposobow tych bedzie 310
natomiast jesli przyjme ze X=3 a Y=10 to sposobow jest 103
Pewnie bedzie dobra odpowiedz nr 1
mam problem co przyjac za zbior wartosci w takich zadaniach
czy jest jakis sposob na jego ustalenie ? Pozniej beda zadania z pietrami i z windami i tam tez
nalezy ustalic zbior wartosci
12 lis 19:59
iteRacj@:
oto kule rozróżnialne, każda może trafić do jednego z pudeł o numerach 1,2,3
kula I ◯ trzy możliwości {pudło 1 lub 2 lub 3}
kula II ◯ trzy możliwości {pudło 1 lub 2 lub 3}
kula III ◯ trzy możliwości {pudło 1 lub 2 lub 3}
......
kula X ◯ trzy możliwości {pudło 1 lub 2 lub 3}
3*3*3*...*3 = 310
umiejscowienie kul czyli numery pudeł, do których trafiły tworzą w kolejności numerów kul ciąg
np.
(1,3,2,2,2,1,1,3,3,2)
tutaj kula I jest w pudle nr 1, kula II jest w pudle nr 3, kula III jest w pudle nr 2 itd.
12 lis 20:25
Inka: dzieki za wyjasnienie
A co do dalszej tresci mojego pytania o ten zbior wartosci ?
12 lis 20:36
iteRacj@:
Czy pytasz o to, jak wyglądać będą możliwe wyniki takich rozmieszczeń? To nazywasz zbiorem
wartości, jakie można otrzymać?
12 lis 20:53
Inka: Zbior wartosci utozsamiam z funkcja X− zbior argumentow
Y− zbior wartosci funkcji
w tym przykladzie bylo X= 10 kul Y= 3 pudla
A np tutaj ?
Do windy zatrzymujacej sie na 8 pietrach wsiadly 3 osoby
Obliczyc na ile sposobow osoby te moga
a) opuscic winde
b) wysiasc na roznych pietrach
c) wyjsc z windy na 8 pietrze.
Co tutaj bedzie X a co Y ?
czy osobom przyporzadkowujemy pietra ? czy odwrotnie ? To musi byc funkcja?
12 lis 21:31
iteRacj@:
− najprościej z c/ , wszyscy wychodzą na tym samym ósmym piętrze pojedyńczo po kolei,
trzy osoby mogą się ustawić jedna za drugą na 3! sposobów
b/ wychodzą na różnych piętrach czyli każdy na innym
pierwsza osoba wysiada na jakimkolwiek z ośmiu (parteru nie liczę jako piętra) 8 możliwości
druga osoba na jakimś innym z pozostałych siedmiu − 7 możliwości
trzecia jakimś oprócz tego gdzie wysiedli poprzednicy − 6 możliwości
8*7*6 sposobów
a/ każdy wysiada gdziekolwiek:
pierwsza osoba wysiada na jakimkolwiek z ośmiu − 8 możliwości
druga osoba też jakimkolwiek z ośmiu − 8 możliwości
trzecia znowu na jednym z ośmiu − 8 możliwości
8*8*8 sposobów
12 lis 21:58
iteRacj@:
czy w b/ i c/ przyporządkowanie piętra osobie wysiadającej będzie fukncją?
tak, każdy wysiąda tylko raz
12 lis 22:01
Inka: Na dzisiaj starczy. Dziekuje .
12 lis 22:02
iteRacj@:
prawdobodobieństwa nigdy za dużo!
12 lis 22:03
Inka: Wiem , ale jeszcze w kolejce czeka geometria .
12 lis 22:14
PW: Uwaga do pierwszego pytania. Z treści zadania wynika, że kul nie rozróżniamy (to o pudełkach
napisano, że są rozróżnialne).
Mamy więc do czynienia z pytaniem:
− Na ile sposobów można rozwiązać równanie
(1) x1+x2+x3 = 10, x1, x2, x3∊{0, 1, 2, 3, ..., 10}.
Przykład:
Rozwiązanie równania (1) będące trójką liczb (3, 0, 7) pokazuje, że do pierwszego pudła trafiły
3 kule, do drugiego − żadna, a do trzeciego trafiło 7 kul.
Inka, podstawa programowa nie przewiduje znajomości takich wzorów, to nie są wariacje z
powtórzeniami, jak sugerujesz w temacie.
Skąd wzięłaś to zadanie?
12 lis 22:15
Inka: Ewa Kowalik Kombinatoryka
Jest moj blad . Ma byc 10 roznych kul
12 lis 22:18
PW: A ... pominięcie jednego słowa może się boleśnie zemścić na egzaminie
12 lis 22:22
Inka: Trzeba zwracac wieksza uwage przy przepisywaniu
12 lis 22:30
Inka: A co nalezy umiec zeby rozwiazac to rownanie przedstawione przez PW w poscie z godz 22 :
15?
czyli x1+x2+x3=10 ?
12 lis 23:18
PW: Nie idzie o rozwiązanie tego równania (rozwiązania są banalne, np. (1,4,5), choć jest ich
sporo), lecz o podanie
liczby rozwiązań.
To wykracza poza program liceum, ale jeżeli jesteś zainteresowana − przeczytaj wyprowadzenie
wzoru dla 16 jednakowych piłek wkładanych do 4 pudeł. Nie jest to bardzo trudne, po
zrozumieniu przykładu wystarczy zamiast 16 napisać n i zamiast 4 napisać k − jest gotowy wzór.
204660 30 maja o 1:26
13 lis 11:46