2x^2+6x+4-3√(x^2+3x-4)=14
sdsd: 2x2+6x+4−3√x2+3x−4=14
12 lis 13:38
ICSP: D : x ∊ (−
∞ ; −4] ∪ [1 ;
∞)
2x
2 + 6x − 8 − 3
√x2 + 3x − 4 = 2
t =
√x2 + 3x − 4 , t ≥ 0
2t
2 − 3t = 2
t = 2
x
2 + 3x − 4 = 4
x
2 + 3x − 8 = 0
12 lis 13:42
sdsd: Rozumiem do etapu gdzie 2t2−3t=2
jak ci wyszło t = 2?
i czemu drugie równianie (x2+3x−8=0)?
12 lis 15:23
12 lis 15:24
sdsd: dobra już wiem czemu t=2 (źle podstawiłem do t1 i t2)
a dalej jak ?
12 lis 15:28
ICSP: pytasz o to jak z równania
x2 + 3x − 4 = 4
zrobiłem
x2 + 3x − 8 = 0
?
12 lis 15:29
sdsd: ta to drugie gdzie wartość jest równa 0 bo to pierwsze wiem podstawienie za t 2 i podniesienie
odo kwadratu
12 lis 15:30
sdsd: aaa dobra to jest ciąg dalszy tego równania? przeniesienie po prostu 4 na lewo .....
sry ja myślałęm że to są 2 osobne równania
12 lis 15:33
sdsd: W takim razie już wszystko rozumiem , wielkie dzięki za pomoc
12 lis 15:35
ICSP: Jeżeli piszę równania pod sobą to relacja która je łączy jest implikacją.
Przynajmniej taką umowę przyjmuję.
12 lis 15:35
sdsd: spk Dzięki za info
12 lis 15:37