Suma skończona
Operator: Hej,
n
moglibyście kroworowicznie wytłumaczyć rozwiązanie ∑(k−1)=n(n−1)2?
k=0
8 lis 12:20
Re: Masz dowieść, że L=P? Może jakąś treść zadania byś podał
8 lis 12:28
Operator: Analizuję rozwijanie w sumę dla rozwiązywania równań rekurencyjnych dla ciągu arytmetycznego.
Proszę o przedstawienie sposobu obliczenia sumy.
8 lis 12:35
Bleee:
Lewa strona to zapisana suma (n+1) kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego;
a1 = − 1
r = 1
Liczysz Sn+1 dla tego ciągu że wzoru znanego Ci z gimnazjum
8 lis 12:36
Bleee:
I nie... Lewa nie jest równa Prawej stronie.
Równość by była gdyby suma startowała od k=1
8 lis 12:39
Operator: Przepraszam! Nieprawidłowo przepisałem.
Potrzebuję przeindeksowania sumy skończonej, zmiany kolejności sumowania itp. Chciałbym
zrozumieć ten przykład.
8 lis 12:42
jc:
| | (n−2)(n+1) | |
(−1) + 0 + 1 + 2 + ... + (n−1) = |
| |
| | 2 | |
8 lis 12:43
Bleee:
A jak PRAWIDŁOWO wygląda ta suma?
8 lis 12:44
Operator: Z k=1
8 lis 12:46
Operator: *indeksem k
8 lis 12:46
Operator: Potrzebuję metody liczenia.
8 lis 12:46
Bleee:
n
∑ (k−1) =
k=1
// s=k−1 //
n+1
= ∑ s
s=0
8 lis 12:48
Jerzy:
czyli z lewej strony masz: 0 + 1 + 2 + 3 + ..... + (n − 1) + n
( suma n wyrazów ciągu arytmetycznego )
8 lis 12:49
Operator: Odnoszę wrażenie, że podajecie gotowe wyniki... Rozumiem, co znajduje się po lewej stronie. Jak
ułożyć z tego n(n−1)2? Proszę o wyjaśnienie metody liczenia sum skończonych.
8 lis 12:52
8 lis 12:59
Jerzy:
Tutaj masz: a
1 = 0 i r = 1
| | 2*0 + (n−1)*1 | | n(n−1) | |
Sn = |
| *n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 13:06
Operator: Zależy mi na metodzie rozwiązania w notacji ∑
8 lis 13:39
Bleee:
Teraz Ciebie nie rozumiem
8 lis 13:50