granica funkcji
Dominik: Co zrobić jak w granicy funkcji w mianowniku mam sin
2x lub sin
3x?
| | tgx−sinx | |
A całe zad wygląda tak |
| |
| | sin3x | |
6 lis 18:08
Blee:
można przekształcić
| tgx − sinx | | sinx − sinx*cosx | | 1−cosx | |
| = |
| = |
| = |
| sin3x | | cosx*sin3x | | cosx*sin2x | |
| | 1−cosx | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | cosx(1−cosx)(1+cosx) | | cosx(1+cosx) | |
6 lis 18:18
Dominik: A czy to, że lim ma zasadnicze znaczenie w tym przypadku?
x→0
6 lis 18:32
Dominik:
lim
x→0
6 lis 18:33
Blee:
ma co do granicy ... co do samych przekształceń to nie ... nie ma żadnego wpływu na same
przekształcenia
6 lis 18:34
Dominik: | | sinx | |
ok, no to skoro napisałeś że tgx= |
| to dlaczego tego nie podstawiłeś (po pierwszym |
| | cosx | |
znaku =) tylko jest coś takiego "sinx−sinx*cosx"
6 lis 18:39
Blee:
podstawiłem zrobiłem po prostu (w pamięci)
| sinx | | sinx − sinx*cosx | |
| − sinx = |
| i 'zrzuciłem cosx do mianownika' |
| cosx | | cosx | |
6 lis 18:44
Blee:
tak samo jak później zrobiłem:
sin2x = (1−cos2x) = (1−cosx)(1+cosx)
6 lis 18:45
Dominik: Są na to jakieś wzory? Na te przekształcenia? Bo chciałbym sobie to dokładnie krok po kroku
przeanalizować
6 lis 18:55
the foxi:
jako że
Blee prawdopodobnie nie ma, pozwolę sobie odpowiedziec:
to najbardziej elementarne związki między funkcjami trygonometrycznymi
450
6 lis 19:13