Nierówność logarytmiczna
Dbplayer: Rozwiąż nierówność
log4x2(x2−6x+6)≤0
6 lis 09:06
piotr: {4x2>1 ∧ 0<x2−6x+6<=1} ∨ {0<4x2<1 ∧ x2−6x+6>=1}
6 lis 10:05
Tadeusz:
zacznij od założeń ... to nie będziesz tego dzielił na te bzdety
6 lis 10:16
ite:
@Tadeusz Nawet jak się zapisze najpierw założenia, to i tak dalej trzeba dać takie warunki
jak u piotra.
Da się tę nierówność rozwiązać w inny sposób? Jaki?
6 lis 13:05
Dbplayer: @ite
Może jakaś podpowiedź jaki to sposób
6 lis 14:06
ite:
ja widzę tylko taki sposób jaki podał piotr 10:05
6 lis 14:16
Tadeusz:
... przemyśl co piszesz
ite
z założenia liczba logarytmowana ma być dodatnia zatem
x
2−6x+6>0 ⇒ x∊(−
∞, 3−
√3) ⋁ (3+
√3,
∞)
to niby po co mam zakładać ułamkową podstawę logarytmu

6 lis 14:54
ite:

zastanawiałam się nad tym, ale nadal nie widzę błędu o 10:05
są dwie możliwości, żeby otrzymać wynik ujemny
gdy funkcja logarytmiczna jest rosnąca
{4x2>1 ∧ 0<x2−6x+6<=1}
gdy funkcja logarytmiczna jest malejąca
{0<4x2<1 ∧ x2−6x+6>=1}
gdzie mam błąd
6 lis 15:17
Tadeusz:
to nie błąd jeno zbytek łaski ... niby po co mam sprawdzać "wariant" 0<4x
2<1

6 lis 15:21
ite:
0<4x
2<1
| | 1 | |
4x2= |
| podstawa logarytmu zgodna z def. logarytmu |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 73 | |
x2−6x+6= |
| − |
| *6+6= |
| liczba logarytmowana zgodna z def. logarytmu |
| | 16 | | 4 | | 16 | |
| | 1 | |
czyli należy x= |
| do zbioru rozwiązań |
| | 4 | |
czemu mamy odrzucać 0<4x
2<1 ?
6 lis 16:11
6 lis 16:50
ite:
0<4x
2<1
| | 1 | | 1 | |
0<x< |
| lub − |
| <x<0 więc należy do podanego przez Ciebie o 14:54 przedziału |
| | 2 | | 2 | |
x∊(−
∞, 3−
√3) U (3+
√3,
∞) i nie wiem dlaczego mam to odrzucić
6 lis 16:58
Jerzy:
Tadeusz pokazał, że po zrobieniu założeń zadanie się upraszcza,chociaż niepotrzebnie użył słowa
"bzdety"
6 lis 19:25
6 lis 20:07
PW: ite, skoro już wiesz, że iksy muszą być większe od 3+√3, to po co szukać rozwiązań
tam, gdzie ich na pewno nie ma,to jest dla iksów "ulamkowych"?
6 lis 20:12
PW: Z podobną sytuacją miewamy w nierównościach z wartością bezwzględną. Patrz np.
380376 −
z góry wykluczamy te wartości parametru p, dla których
na pewno nie ma rozwiązań. Dalsze
rozwiązanie staje się przez to szybsze.
6 lis 20:26
6 lis 20:27
iteRacj@:
@
PW dlaczego, jak piszesz o 20:12, iksy muszą być większe od 3+
√3?
po zrobieniu założeń 4x
2>0, 4x
2≠1, x
2−6x+6>0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
otrzymuję dziedzinę x∊(−∞,− |
| ) U (− |
| ,0) U (0, |
| ) U (0,3−√3) U (3+√3, ∞) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i ta część mojego rozwiązania (dla iksów "ulamkowych") należy do dziedziny,
to się zresztą zgadza z rozwiązaniem z wolframa z 20:07
jaki popełniam błąd przy wyznaczaniu dziedziny?
(mam więcej założeń niż Tadeusz i inny wynik )
6 lis 21:07
PW: Błąd polega na tym, że napisałaś przecinki zamiast "i", co spowodowało taką dziwaczną
dziedzinę.
Przeczytaj jeszcze raz wypowiedź Tadeusza z 14:54.
6 lis 23:41
iteRacj@:
bardzo dziękuję za cierpliwe podejście!
7 lis 07:20
grzest:
Przytaczam cytat z wypowiedzi Tadeusza z 14:54:
z założenia liczba logarytmowana ma być dodatnia zatem x
2−6x+6>0 ⇒ x∊(−
∞,3−
√3) ⋁ (3+
√3,
∞)
to niby po co mam zakładać ułamkową podstawę logarytmu.
koniec cytatu.
Na tym nieprawdziwym stwierdzeniu opiera się cała dotychczasowa dyskusja. Nikomu nie przyszło
| | 1 | | 1 | |
do głowy aby sprawdzić czy rzeczywiście przedział (− |
| ,0)∪(0, |
| ) (na tym przedziale |
| | 2 | | 2 | |
logarytm ma podstawę ułamkową.) jest zawarty w przedziale (−
∞, 3−
√3)∪(3+
√3,
∞) czy też
nie. Nawet podanie rozwiązania nierówności z Wolframa nikogo nie zainteresowało i nie
skłoniło do refleksji.
| | 1 | | 1 | |
A przecież [(− |
| ,0)∪(0, |
| )]⊂[(−∞,3−√3)∪(3+√3,∞)]. Dlatego założenie o ułamkowej |
| | 2 | | 2 | |
podstawie logarytmu jest jak najbardziej zasadne i musi być rozpatrzone.
7 lis 15:50
Iwona75: | | 1 | | 1 | |
Czy powinno wyjść x∊(− |
| ,0)∪(0, |
| )∪<1,3−√3)∪(3+√3,5>? |
| | 2 | | 2 | |
12 lis 18:00
12 lis 18:09