rownania
rnik: Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m, gdy |5x−4|=|m+3|
6 lis 11:42
Jerzy:

Czerwona: y = |m + 3|
Dla |m + 3| = 0 ⇔ m + 3 = 0 ⇔ m = −3 − jedno rozwiazanie
Dla |m +3| ≠ 0 ⇔ m ≠ − 3 − dwa rozwiazania
6 lis 11:56
rnik: Dziękuję bardzo.
A w jaki sposób poradzić sobie z takim zadaniem: Dla jakich wartości parametru p równanie
| | 2 | |
| |
| +3|=p2−1 ma dwa rozwiązania różnych znaków? Wiem jak narysować wykres wyrażenia po |
| | x+1 | |
lewej stronie, ale co z prawą? w odpowiedziach mam podaną wskazówkę, że warunki zadania są
spełnione, gdy p
2−1>3 i p
2−1<5, ale skąd to się wzięło?
6 lis 13:25
PW: Mamy do czynienia z równaniem typu
|u|=p
2−1.
Aby miało ono jakiekolwiek rozwiązanie, musi być
p
2−1≥0
− wynika to z definicji wartości bezwzględnej (lewa strona równania jako wartość bezwzględna
musi być nieujemna).
Dla takich p rozwiązaniami równania są:
u = −(p
2−1) lub u= p
2−1.
Mamy więc do rozwiazania dwa równania:
| | 2 | |
(a) |
| +3=−p2+1, p2−1≥0 |
| | x+1 | |
lub
| | 2 | |
(b) |
| +3=p2−1, p2−1≥0. |
| | x+1 | |
Rozwiąż spokojnie (a) oraz (b) nie przejmując się wskazówką z książki.
6 lis 14:02
rnik: Ooo, dziękuję bardzo!
6 lis 15:38