Liczby 1/2-pierw3 oraz 1/2+pierw z 3 są rozwiązaniami równania x^2-(p+q)x+q^
Krzysiek: Liczby 1/2−pierw3 oraz 1/2+pierw z 3 są rozwiązaniami równania x2−(p+q)x+q2−8p=0
Oblicz p i q
5 lis 17:47
moze pomoge:
wstaw za x rzeczone liczby i rozwiaz uklad rownan
5 lis 17:49
Blee:
podstaw jeden pierwiastek
podstaw drugi
masz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi
inna możliwość −−− skorzystaj ze wzorów Viete'a
5 lis 17:50
Blee:
ta druga opcja będzie łatwiejsza (pozbędziesz się √3 )
5 lis 17:50
Krzysiek: prosze o rozwiązania zadania ze wzorów viette`a
5 lis 17:51
moze pomoge:
to mi sie podoba
5 lis 17:52
Blee:
Może jeszcze mam Ci pomóc dupę podetrzeć jak skończysz posiedzenie na klopie


Kuźwa ... gotowca nie dostaniesz
5 lis 17:54
Krzysiek: rozwiązuje do pewnego momentu i nie mam pomysłu dalej wychodzi mi ze 4=p+q i że q2=8p+1
prosze o pomoc nie naśmiewanie a żałosne komenarze prosze pozostawić dla siebie ...
5 lis 17:58
5 lis 17:59
Krzysiek: wzory umiem zastosować tylko nie wychodzi mi dobre p i q czy mógłby tutaj mi ktoś pomóc?
5 lis 18:09
Blee:
jak Ci wyszło p+q = 4 to nic dziwnego że źle Ci wychodzi
napisz jak wyglądają wzory Viete'a
5 lis 18:13
Krzysiek: masz w załączniku wyżej...
5 lis 18:16
Krzysiek: wychodzi mi że (2−pierw z 3 )+(2+pierw z 3)=p+q
5 lis 18:18
Blee:
tam zapisałeś na początku "1/2−pierw3" a teraz piszesz" 2 − pierw z 3"
zdecyduj się
5 lis 18:19
Inka: Po co ta uwaga na koncu kolego
sam popatrz na wzory i popraw
poza tym chyba sam widzisz ze zapis tych pierwiastkow jest niejednoznaczny
Wiec jakiej Ty pomocy oczekujesz ?
5 lis 18:20
Krzysiek: już tłumacze Inka i Blee
5 lis 18:22
Krzysiek: jak macie 1/2−pierw3 +1/2+pierw z 3 ,aby sprowadzić do wspolnego mianownika należy pomnożyc "
na krzyż" zobaczcie co wam wyjdzie
5 lis 18:24
Blee:
| | 1 | |
zapis 1/2 − pierw3 oznacza tyle co: |
| − √3  |
| | 2 | |
5 lis 18:24
5 lis 18:25
Inka: Ja sie domyslilam ze pewnie ma byc
5 lis 18:26
Krzysiek: chodziło mi o 1:(2−pierw3) a x2 analogicznie
5 lis 18:27
Blee:
Inka −−− ja (teraz) też ... ale to nie jest nasze zadanie, aby 'domyślać się' co chłopowi
chodziło pisząc to co napisał
5 lis 18:27
moze pomoge:
przeciez jak sie nie wie jak zapisac to mozna spytac, albo zauwazyc link z boku.
5 lis 18:28
Blee:
no to masz dobrze wyznaczone równania
p+q = 4
q2 − 8p = 1
z pierwszego równania 'wyznaczasz p' i podstawiasz do drugiego
wyliczasz 'q' i podstawiasz do pierwszego i wyznaczasz 'p'
5 lis 18:29
Inka: | | 2+√3+2−√3 | | 4 | |
x1+x2= |
| = |
| = 4 |
| | (2−√3)(2+√3) | | 4−3 | |
| | 1 | | 1 | |
x1*x2= |
| = |
| = 1 |
| | (2−√3)(2+√43) | | 1 | |
5 lis 18:30
Krzysiek: właśnie od tego momentu mnie zablokowało możecie to zrobic/
5 lis 18:35
moze pomoge:
p = 4 − q
q2 − 8*(4−q) − 1 = 0
q2 −32 + 8q − 1 = 0
5 lis 18:37
Inka: p=4−q
q2−8(4−q)=1
q2−32+8q=1
q2+8q−33=0
Δ= 64+132=196 √196=14
Policz q1 i q2
potem podstaw do p=4−4 i wylicz p
5 lis 18:39
lukasz zuchniak: goscio musisz z delty obliczyc
26 lis 22:34