Matematyka Dyskretna - Suma i Iloczyn
Bartek: Witam, bardzo potrzebuję pomocy, muszę to zadanie zrobić do północy,
siedzę nad tym już nie wiem ile godzin, według mnie to będzie odpowiedź 4,
bo otrzymałem następujące wyniki:
1)=20
2)=720
3)=−4
5) 2240
ale nie potrafię obliczyć przykładu numer 4 i mogę sobie tylko gdybać, z góry dziękuje.
Wskaż prawdziwą odpowiedź:
1) ∑ (2i)=21
i∊{2,3,5}
2)
2
π (i−3)=721
i=−3
3) 6
∑ (2−i)=−6
i=1, i∊P
4) ∑ π (i+2j)=4393
i∊{2,3,5} j∊{3,5,4}
5) π ∑ (2j−i)=2241
j∊{5,4,3} j∊{2,5,3}
4 lis 21:49
Mila:
4) Rozpisuję:
(2+6)*(2+10)*(2+8)+(3+6)*(3+10)*(3+8)+(5+6)*(5+10)*(5+8)=4392
4 lis 22:13
Blee:
4) (2+6)*(2+10)*(2+8) + (3+6)*(3+10)*(3+8) + (5+6)*(5+10)*(5+8)
5) tutaj masz dwukrotnie 'j' ... a nic po 'i'
reszta dobrze policzona
4 lis 22:13
Mila:
W (3)
i jest parzyste?
(2−2)+(2−4)+(2−6)=−2−4=−6
4 lis 22:17
Bartek: Założyłem że P oznacza Liczby pierwsze − bo tak mi pasowalo zgodnie z tym linkiem:
https://matematykaszkolna.pl/forum/375677.html
(Zadanie ewidentnie od tego samego profesora)
W 5 miało być oczwiście
π ∑ (2j−i)=2241
j∊{5,4,3} i∊{2,5,3}
4 lis 22:26
pola sticker: hehe
4 lis 23:18
Mila:
Tak. P− liczby pierwsze. Masz w (3) dobry wynik.
5 lis 00:02
Bartek: Tak więc którą tu odpowiedz będzie prawidłowa, 5?
5 lis 00:22
Blee:
[(10 − 2) + (10 − 5) + (10 − 3)]*
[(8 − 2) + (8 − 5) + (8 − 3)]*
[(6 − 2) + (6 − 5) + (6 − 3)] =
= [8+5+7]*[6 + 3 + 5]*[4 + 1 + 3] =
= 20*14*8 <−−− na pewno '1' nie będzie ostatnia cyfrą
5 lis 00:50
Bartek: Czyli jedynym prawidłowym jest przykład 3 przy założeniu że p to liczby parzyste?
5 lis 10:55
Blee:
na to wychodzi
5 lis 10:57
Bartek: W takim razie dziękuję bardzo za pomoc wszystkim!
5 lis 11:47