matematykaszkolna.pl
Prawdopodobienstwo Stella: Jak policzyć prawdopodobieństwo zajścia jednocześnie 2 zdarzeń? Konkretnie, 2 żetony są na 100 różnych polach na planszy. Jakie jest P że oba są na tym samym polu
4 lis 21:31
Blee: w sensie: rzucamy dwoma żetonami ... jakie jest prawdopodobieństwo że wylądują na tym samym polu planszy
 100*1 
P(A) =

'
 1002 
czyli −−− pierwszy żeton 'ląduje' na dowolnym miejscu (100 możliwości), a drugi na tym na którym pierwszy (1 możliwość)
4 lis 21:36
Stella: Chodzi o to że losowo kładę oba na jednym ze 100 pól. I zarówno pierwszy jak i drugi mogą wylotowac na 200 różnych polach. I prawdopodobieństwo że jeden z nich będzie na konkretnym polu to wiadomo 0,01 ale nwm jak liczyć w ten sposób oba naraz
4 lis 22:08
Blee: jak na 200 pisałeś o 100 polach ... co ... magicznie plansza się powiększyła emotka
4 lis 22:14
Blee: Napisałem Ci (i wyjaśniłem) o 21:36
4 lis 22:15
iteRacj@: to pewnie ta nieskończona szachownica z wątku 379470 przedłużono termin nadsyłania rozwiązań etapu I JTM do jutra
4 lis 22:27
Stella: Blee poprawka, 100 XD ale twoje wyjaśnienie jest źle bo drugi żeton też może wylądować na 100 polach nie tylko na 1
4 lis 22:37
Walec: Ile razy jeszcze wyślesz pytanie o jakieś zaś z tego konkursu o iteracja przywołać do niego link? To się ludzie robi nudne
4 lis 22:38
Blee: No to widzę, że Stella daleko w polu jest skoro w tym zadaniu jest na 'takim etapie'
4 lis 22:40
Blee: Stella −−− został w spokoju konkurs matematyczny skoro nie masz BLADEGO pojęcia o prawdopodobieństwie i nie rozróżniasz przestrzeni zdarzeń od zdarzenia sprzyjającego PS. I taka dodatkowa wskazówka (a co mi tam) −−− to NIE BĘDZIE plansza ze 100 miejscami (nawet to masz błędnie)
4 lis 22:42
Walec: iteRacj@ skoro się tak znasz na tym konkursie że wszystkie zadania z niego wylapujesz, na tej stronie to powiedz mi, ile zadań trzeba zrobić dby przejść dalej? emotka
4 lis 23:13