Znajdz rozwiazanie nierownosci . Prosze o pomoc
justoneeee: |x+3|+|x−2|+|1−3x|−|x+5|≥0
4 lis 14:00
Jerzy:
Trzeba rozwiązywać w przedziałach.
4 lis 14:01
justoneeee: Nie miałam przedziałów. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
4 lis 14:02
Kacper:
No to jak nie miałaś, to nie ma sensu tłumaczyć
4 lis 14:05
justoneeee: Ale rozwiązać trzeba jakoś
4 lis 14:07
Jerzy:
A może znasz definicję wartości bezwzględnej ?
4 lis 14:08
justoneeee: X dla x≥0
−x dla x<0
4 lis 14:10
Jerzy:
I o to chodzi.... np: |x + 3| = x + 3 dla x + 3 ≥ 0, ale = −x − 3 dla x + 3 < 0
Teraz ustal jak będą wyglądał wszystkie moduły w tym równaniu dla x < −3 ?
4 lis 14:14
justoneeee: 2x+2?
4 lis 14:22
Jerzy:
Zacznijmy od x < − 5
| x + 3 | = −x − 3
| x − 2| = ?
4 lis 14:33
justoneeee: −x+2
4 lis 14:38
konrad:
4 lis 14:40
Jerzy: Następny moduł ?
4 lis 14:48
justoneeee: −1+3x
X+5
4 lis 14:54
4 lis 14:57
Jerzy:
Nie....popraw.
4 lis 14:59
justoneeee: −x−5
4 lis 15:01
Jerzy:
Tak .... i jeszcze poprzedni.
4 lis 15:02
Jerzy:
Teraz podstaw te wszystkie wartości do nierówności ( bez modułów ) i rozwiązuj ją w przedziale
(−∞,−5)
4 lis 15:04
justoneeee: −1+3X
4 lis 15:04
Jerzy:
Nie , przecież liczba pod modułem jest dodatnia dla x < −5
4 lis 15:05
justoneeee: −x−3−x+2−1+3x+x−5≥0
X≥7/2
4 lis 15:07
konrad: ...+1−3x+x+5≥0
4 lis 15:08
justoneeee: A czemu 1−3x?
4 lis 15:14
konrad: Jerzy wyżej napisał.
4 lis 15:15
justoneeee: Ok
4 lis 15:19
Jerzy:
Potem zrobisz to samo dla przedziału <−5,3)
4 lis 15:24
Jerzy:
<−5;−3) miało być.
4 lis 15:25
konrad: niech może najpierw dokończy rozwiązanie dla tamtego przedziału
4 lis 15:30
justoneeee: −x−3−x+2+1−3x+x+5≥0
−4x+5≥0
X≤5/4
4 lis 16:16
konrad: ok, teraz jeszcze musisz wyznaczyć część wspólną rozwiązania i przedziału w którym
rozwiązywałaś
4 lis 16:19
justoneeee: −∞,5/4
4 lis 16:21
konrad:

no, nie bardzo
/
4 lis 16:26
konrad: sorry za rysunek
4 lis 16:26
justoneeee: Dobra matematyka nie jest dla mnie
4 lis 16:27
justoneeee: A przedział był (−∞,−5) to dlaczego −3?
4 lis 16:43
konrad: kurde, sorry, tak −5 ,nie −3
4 lis 16:50
konrad: no to jaka będzie część wspólna (−∞,−5) i (−∞,5/4) ?
4 lis 16:51
justoneeee: (−∞,−5)
4 lis 17:06
konrad:
4 lis 17:10
konrad: no i teraz robisz jeszcze raz od początku dla pozostałych przedziałów
4 lis 17:10
justoneeee: Czyli przedział <−5,−3)
−−x−3−x+2+1−3x−x−5≥0?
4 lis 17:16
justoneeee: Bez jednego minusa z przodu
4 lis 17:17
konrad: tak
4 lis 17:18
jc: Nie będzie to (−∞, 1/4] U [1/2,∞) ?
4 lis 17:22
justoneeee: <−3,1/3)
x+3−x+2+1−3x−x−5≥0
(1/3,2>
x+3−x+2+1+3x−x−5≥0
(2,∞)
x+3+x−2−1+3x−x−5≥0
Tak reszta? Dobre przedzialy?
4 lis 17:27
qwerty: jc, będzie, znalazłeś jakiś ciekawszy sposób niż przedziały?
4 lis 17:47
jc: To zadanie na wytrwałość.
|x+3|+|x−2|+|1−3x|−|x+5|≥0
Podstawmy x=1/2.
3+1/2 + 3/2 + 1/2 − 5 − 1/2 = 0
x=1/4
3+1/4+2−1/4+1/4−5−1/4=0,
Każde rozwiązanie powinno te dwie liczby uwzględniać.
4 lis 17:59
jc:
Dla x ≥ 1/3 mamy |x+3|+|x−2|+|1−3x|−|x+5| = 2x−1
Dla x ≤ 1/3 mamy |x+3|+|x−2|+|1−3x|−|x+5| = 1−4x.
Jak to sprawdzić?
4 lis 18:13