nierówności
gwiazdka: Nie mam żadnego pomysłu na te zadania...
Ix+1I + 2Ix−1I = 5
I1−2xI + I2x−6I = x
I4 − 2xI + I−x + 3I = 5
Ix2 − 7x + 8I = 2
Bardzo proszę o pomoc...
2 lis 18:39
Mila:

4)
x
2−7x+8=2 lub x
2−7x+8=−2
x
−7x+6=0 lub x
2−7x+10=0
dalej sama rozwiąż, sprawdzisz z wykresem
2 lis 18:48
Inka : Takie rownania rozwiazujesz na przedzialach
Nic trudnego
a) x+1=0
x=−1
x−1=0
x=1
1)x∊(−
∞,−1)
2) x∊<−1,1)
3)x∊<1,
∞)
dla x∊(−
∞,−1)
|x+1|= −(x+1)= −x−1
|x−1|= −(x−1)= 1−x
−x−1+2(1−x)=5
−x−1+2−2x=5
−3x=4
dokoncz nastepne przedzialy
|
2 lis 18:50
2 lis 18:54
Mila:

1)
Ix+1I + 2Ix−1I = 5
x+1≥0⇔x≥−1
x−1≥0⇔x≥1
1)x<−1
|x+1|=−x−1
|x−1|=−x+1
−x−1+2*(−x+1)=5
====
2) x∊<−1,1)
x+1+2*(−x+1)=5
x=−2∉<−1,1)
3)
x≥1
x+1+2(x−1)=5
3x=6
x=2∊<1,
∞)
odp.
===========
Pozostałe próbuj sama i pisz w razie kłopotów
2 lis 18:59
surimi: x+1≥0⇔x≥−1
x−1≥0⇔x≥1
I potem x<−1 itd.
Skąd o tym wiemy?
2 lis 21:26
Mila:
|x+1|=x+1 dla x≥−1
|x+1|=−x−1 dla x<−1 to wiemy z definicji wartości bezwzględnej
|x−1|=x−1 dla x≥1
|x−1|=−x+1 dla x<1
zatem mamy 3 przedziały , jak zaznaczyłam.
|a|=df a dla a≥0
|a|=df−a dla a<0
| 5|=5
|−5|=−(−5)=5
2 lis 22:14